Kafkasya'da sular ısınıyor

Kafkasya'da sular ısınıyor

Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Abhazya, NATO'nun mayıs ayında Gürcistan'da gerçekleştireceği tatbikata askeri tatbikatla karşılık verecek.

Gürcistan'ın Vaziani askeri üssünde gerçekleşecek Longbow 09 (uzunyay) ve Lancer 09 (mızraklı süvari) isimleri verilen tatbikata Türkiye'nin de dahil olduğu 23 NATO ülkesinden bin 300 personel katılacak. NATO, tatbikatın hedefini bölgede çok uluslu güçlerin birlikte hareket edebilme kapasitesinin arttırılması olarak açıkladı.

Ria Novosti haber ajansının verdiği bilgiye göre ayrılıkçı Abhazya lideri Sergey Bagapş yaptığı açıklamada, "NATO'nun Gürcistan tatbikatı Kafkaslarda istikrarsızlığa neden olmamalı. Gürcistan'daki durumu yakından takip ediyoruz. Biz de kendi askeri tatbikatımızla buna karşılık verebiliriz." dedi. Bagapş Gürcistan sınırında güvenliği Rusya'nın desteği ile sağladıklarını kaydederek, "Gürcistan'da askeri tatbikat başladığı zaman sınırda ek askeri önlem alacağız." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında NATO'nun Gürcistan tatbikatını 'provokasyon' olarak niteledi ve bunun NATO-Rusya ilişkilerine olumlu katkısı olmayacağını hatırlattı. Medvedev gerekli görülmesi durumunda, her türlü kararı alabilecekleri uyarısında da bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da tatbikatın bölgede tansiyonun yeniden yükselmesine neden olacağını ifade etmişti.

Abhazya'nın Gudauta bölgesinde Rusya'ya tahsis edilen askeri üssün yakın zamanda açılacağı bilgisini veren Bagapş şu şekilde konuştu: "Konu ile ilgili anlaşma imzalandı. Üstte bulunacak asker sayısı bölgede barış ve istikrarı sağlayacak seviyede olacak. Sayı daha sonra belirlenecek."

Rusya'nın Oçamçıra bölgesinde de bir deniz üssü kuracağını belirten Abhaz lider, üssün Rus Karadeniz Filosu tarafından kullanılacağını söyledi. Üstte 5-6 Rus savaş uçağı ile, 10 kadar Abhaz savaş uçağı bulunacak. Bagapş daha önce yaptığı açıklamada Rusya ile sağlanan anlaşmaya göre Rus üslerinde toplam 3 bin 800 Rus askeri bulunacağını, sürenin de 49 yıl olacağını söylemişti.