Kafkasya Cephesi'nde Sürpriz Gelişme

Kafkasya Cephesi'nde Sürpriz Gelişme

Kafkasya İslam Emiri Doko Umarov, muhalif komutanlardan Aslanbek ve Mühenned'i görevden aldı

Kafkasya İslam Emiri Dokko Umarov, Kafkasya'da devam eden direnişin seyrine ilişkin yapıcı eleştiriler getiren komutanlardan Aslanbek ve Mühenned'i görevden aldığını açıkladı.

AFP'nin haberine göre sskeri elbisesi ve beraberindeki savaşçılarla kamera karşısına geçen Umarov, "Doğu ve Batı cephesi komutanlarını görevden alıyorum" dedi. Doğu ve Batı cephesi komutanlıklarının Aslanbek Vadalov ve Mühenned'de (Ebu Enes) olduğu biliniyor. Aslanbek Vadalov, ayrıca Umarov'un yardımcısıydı. Mühenned ise cephedeki yabancı mücahidlere de komuta etmekteydi.

İsrahaber'in Kafkasya cephesindeki güvenilir kaynakları, Mühenned ve Aslanbek'in, Umarov'un sürdürdüğü stratejiye ilişkin yapıcı eleştirilerde bulunduğunu bildirmişti. Umarov, bu eleştiriler üzerine görevden istifa ettiğini açıklamış ve görevi Aslanbek'e devretmişti. Umarov iki gün sonra istifa kararından geri adım atmış ve görevine devam ettiğini açıklamıştı.

Umarov yanlıları, Mühenned ve Aslanbek'in Zakayev'le görüştüğüne dair iddiaları gündeme getirmekle birlikte, güvenilir kaynaklar bu tür iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtmekte. İsrahaber'e konuşan Umarov yanlıları, Mühenned ve Aslanbek'in mahkemeye sevkedileceğini ifade etmişti.

Aslanbek Kimdir?

Kafkas mücahitleri Emiri Dokko'nun sağlık sorunları ile görevi devrettiği komutan Aslanbek İşgalin başladığı ilk günden bu yana direniş saflarında yer alan en eski komutanlardandır.

Emir Aslanbek Vadalov İşhoy-yurt köyünde doğmuş ve üniversite mezunu Çeçen mücahitlerdendir. Kendisi 1987 yılında Grozni inşaat mühendisliği fakültesini bitirmiştir.

Birinci savaştan itibaren tanınmış komutanlar ile beraber olmuştur. Şeyh Fethi Komutan Hattab ve yakın arkadaşı efsanevi komutan Şamil Basayev ile çok sayıda operasyona katılmıştır.

Gudermes bölge emirliği sonrasında Abdulhalim Sadullayev tarafından doğu cephesi Emiri şehit Komutan Hayrullah'ın yardımcılığı görevine getirilmişti. Hayrullah'ın şehadeti sonrası Emir Dokko tarafından Doğu cephesi genel emirliğine atanmıştı. Kısa bir süre öncede Emir Dokko tarafından Kafkas mücahitleri genel emir yardımcılığına getirilen Aslanbek Dokko'nun sağlık sorunları sebebi ile Kafkasya mücahitleri emirliği görevine getirilmiştir.

Aslanbek, Rus işgalcileri ve kuklaları tarafından en korkulu komutanlar listesinde bulunmaktadır. Mücahitler arasında "Çeçen kaplanı" olarak anılmaktadır.

Aslanbek cephe emirliği görevinde 12 den fazla olmak üzere yara almıştır. Çok çalışkan ve cesur kimliği ile savaş tekniğini oldukça iyi bilmektedir.

 

 

 

israhaber