Kafkaslar"da tansiyon yüksek

Kafkaslar"da tansiyon yüksek

Gürcistan’dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Abhazya’nın “Savunma Bakanlığı”, “Gürcü birliklerinin Abhaz topraklarına saldırı hazırlığında olduğunu” iddia etti.

Abhaz Apsin-Press ajansının haberine göre, bakanlık sözcüsü Garri Kupalva, yaptığı açıklamada, "Gürcistan, Abhazya'ya karşı bir askeri operasyon hazırlığında. Bu planın hazırlanmasında, Gürcistan ordusunun yeniden yapılanmasına yardım eden yabancı ülkelerin askeri uzmanları aktif rol oynuyor" dedi.
Kupalva, "güvenilir kaynaklardan edindikleri bilgiye göre Abhaz topraklarına yönelik bir saldırının yakın günlerde başlayabileceğini ve Abhazya'nın sahil kesimlerindeki stratejik önem taşıyan yerlerin hedefte olduğunu" öne sürdü.
"Aşağı Kodori deresi civarına yerleştirilen 3 bin Gürcü birliğinin saldırı planı çerçevesinde hareket edeceğini" ileri süren Kupalva, Gürcistan'daki bazı yabancı ülkelerin büyükelçiliklerinin de başkent Tiflis'ten ayrılmak için hazırlık yaptığını iddia etti.
Rusya, Gürcistan'ın Abhazya'ya saldırı hazırlığı içinde olduğu iddiasıyla bölgedeki barış gücü askerinin sayısını artırma kararı almıştı. Rusya'nın, Abhazya'daki adımlarını şiddetle kınayan Gürcistan ise bölgede bir askeri operasyon niyetinde olmadığını her fırsatta dile getiriyor.
Abhazya: İki Gürcü uçağını düşürdük
Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Abhazya'daki askeri güçler, iki ayrı insansız casus uçağını düşürdüklerini açıkladı. BBC'nin haberine göre, Abhazyalı yetkililer, insansız casus uçakların yaklaşık bir saat arayla hava sahalarına girdiğini belirtti. Rusya, Gürcistan hükümetini bu tür uçuşlarla ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçlarken, Tiflis yönetimi, bunun doğru olmadığını belirtiyor. Uzmanlara göre son gelişmeler, bölgede zaten uzun süredir devam eden gerginliği daha da arttırabilir. Gürcistan yaklaşık iki hafta önce Rusya'yı, Abhazya üzerinde uçan insansız casus uçaklarından birini düşürmekle suçlamıştı. Tiflis Yönetimi, Rusya'nın Mart ayında, Abhazya'ya yönelik ticari yaptırımları kaldırma kararına da öfkeli. Abhazya, Sovyetler Birliği'nin 90'lı yılların başında dağılması sonrası, Gürcistan'dan tek taraflı ayrıldığını ilan etmiş, ancak onları tanıyan olmamıştı. Abhazya, özellikle Rusya'nın ekonomik desteğine ihtiyaç duyuyor. Gürcistan'ın Batı yanlısı hükümeti ise Rusya'nın, etkinliğini korumak için bölgeyi karıştırdığını söylüyor. Tiflis Yönetimi, Rusya'nın Abhazya'daki barış gücü askerlerinin sayısını artırmasını da, tansiyonu yükseltmeye yönelik bir adım olarak görüyor.