Kafkaslar'da gerilim tırmanıyor

Kafkaslar'da gerilim tırmanıyor

Gürcistan ve Rusya arasında Moskova destekli ayrılıkçıların kontrolündeki Abazya bölgesinden kaynaklanan gerilim karşılıklı açıklamalarla tırmanıyor.

Son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Gürcistan Abazya ve diğer ayrılıkçı cumhuriyet Güney Osetya'ya karşı güç kullanırsa buna karşılık vereceklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Gürcistan'ın, Abazya'nın kendi kontrolündeki Kodori Vadisi'ne 1500 asker yığdığı, burayı olası bir saldırı için köprü olarak kullanmaya hazırlandığı savunulmuştu.

Buna tepki olarak da Rusya'nın Abazya ve Güney Osetya'daki barışgücü askerlerinin sayısını artıracağı kaydedilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı ise ek asker gönderme kararını, Gürcistan'ın saldırgan olarak tanımladığı tavrına ve bölge yakınına askeri yığınak yapmasına tepki olarak aldığını açıkladı.

Bu suçlamaları reddeden Tiflis, Moskova'nın Abazya ve Güney Osetya'ya ek barış gücü birlikleri gönderme kararına tepki gösterdi.

AB'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bunun Gürcistan'ı kışkırtmaya yönelik bir adım olduğu dile getirildi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'de Rusya'nın bu adımını ölçüyü aşan ve sorumsuz bir hareket olarak tanımladı.

Bu arada Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüştükten sora konuşan AB Dış Politika Temsilcisi Javier Solana Rusya'ya itidal çağrısında bulundu.

Solana 'Rus barışgücü askerlerinin sayısındaki artış daha önce belirlenen sınırlar içinde olsa da, gerilimi azaltmak istiyorsak, asker sayısını şimdi artırmak mantıklı olmaz.' dedi.

KRİZİN GEÇMİŞİ

Nüfusu tahminen 200 bin olan, Karadeniz kıyısındaki Abazya, Sovyetler Birliği döneminde Rus elitlerin tatil mekanıydı.

Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra, Güney Osetya gibi Abazya da, Gürcistan'ın otoritesini tanımayı reddederek silahlı direnişe başvurdu.

1992-1993 yılları arasındaki çatışmalarda 10 bin kişi hayatını kaybetti, 250 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ancak sonunda Gürcistan askerleri bölgeden çıkarıldı.

Şu anda kendine ait bayrağı, pulları ve bir dışişleri bakanlığı olsa da, Abazya uluslararası toplum tarafından tanınmıyor.

2004'te kansız bir darbeyle iktidara gelen Batı yanlısı lider Mihail Saakaşvili, Abazya ve Güney Osetya'yı da Gürcistan topraklarına katarak ülkeyi birleştirmeyi birinci önceliği ilan etti.

Abazlar ve Güney Osetyalılar, Kosova'nın bağımsızlık ilanını örnek alıyor ve bu yolun kendileri için de açık olduğunu savunuyor.

Rusya Mart ayında, Abazya ile arasındaki ticaret sınırlamalarını kaldırdı. Birçok uzmana göre bu, Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanına karşı olduğu bilinen Rusya'nın misillemesiydi. Tiflis Moskova'yı, ayrılıkçılığı özendirmekle suçladı.

16 Nisan'da ise Vladimir Putin, hükümete Abazya ve Güney Osetya ile resmi ilişki kurma talimatı verdi.