Kadife Devrimin Lideri 'Diktatörlüğe' Özendi!

Kadife Devrimin Lideri 'Diktatörlüğe' Özendi!

Özgürlükçü Saakaşvili, Gürcistan’da sıkıyönetim ilan etti. ABDve AB’nin desteğini alarak halka daha çok özgürlük ve refah getirmek için Gürcistan’da...

Özgürlükçü Saakaşvili, Gürcistan’da sıkıyönetim ilan etti. ABDve AB’nin desteğini alarak halka daha çok özgürlük ve refah getirmek için Gürcistan’da “Kadife Devrimi” gerçekleştiren Mihail Saakaşvili, ülkedeki gösterilerin artması üzerine, 15 günlük sıkıyönetim ilan etti.

Sıkıyönetim sebebiyle dün sabahtan itibaren televizyon kanalları haber programlarını yayından kaldırırken, sadece devlet televizyonu iki saatte bir haber yayınlayabiliyor. Sıkıyönetim sebebiyle ayrıca, Tiflis'teki toplu taşıma araçlarının çalışması kısıtlandı ve metro kapatıldı.
Gürcistan, 2003 yılında yaşanan ABD ve AB destekli “Kadife Devrim”den sonra en büyük siyasi krizini yaşıyor. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te “Kadife Devrim”den sonra onbinlerin yine sokaklara dökülüp "Kadife Devrim"in iktidara getirdiği Batı yanlısı devlet başkanı Mihail Saakaşvili'nin istifasını istemesi yönetimi kızdırdı. Muhalefetin gösterilerinden rahatsız olan Mihail Saakaşvili, ülkede 15 gün süreli sıkıyönetim ilan etti.

televizyonlara yasak getirildi
Gürcistan Ekonomi Kalkınma Bakanı Giorgi Arvaladze, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin ülke genelinde ilan ettiği sıkıyönetim süresince medya organlarının faaliyetlerinin kısıtlandığını, haber programlarına yasak getirildiğini, devlet televizyonu dışındaki hiçbir televizyon ve radyonun haber veremeyeceğini söyledi.
Saakaşvili, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, hükümete karşı darbe girişiminde bulunmak isteyen güçler olduğunu ve bunu önlemek amacıyla anayasanın 73. maddesine göre ülke genelinde sıkıyönetim uygulama kararı aldıklarını kaydetti. Sıkıyönetim nedeniyle ayrıca, Tiflis'teki toplu taşıma araçlarının çalışması kısıtlandı ve metro kapatıldı.
Sağlık Bakanı Aleksandır Lomaya da yaptığı açıklamada, Parlamento Başkanı Nino Burcanadze'nin bazı muhalefet liderleriyle görüşme yaptığını belirterek, Burcanadze'nin daha sonra muhalefetle hangi konularda uzlaşma sağlandığına ilişkin açıklamalarda bulunacağını kaydetti.
Parlamentonun dün yapılan oturumuna hiçbir muhalefet milletvekilinin katılmadığı ve muhalefetin önde gelen liderlerinden eski Devlet Bakanı Haindrava'nın hükümeti protesto etmek amacıyla açlık grevine başladığı bildirildi. Sağlık Bakanı Lomaya, meydana gelen olaylar nedeniyle Tiflis'teki ilköğretim okullarında öğrenime 2 gün ara verildiğini de ifade etti.
---------------
Saakaşvili, Rus gizli servisini suçladı
İsmi MAFYA İLE anılmaya başlaNdı
2003'te iktidara gelen Saakaşvili, ABD ve AB'nin tam desteğini aldı. İktidara geldikten hemen sonra halk kendisine tam destek sundu. Gürcistan halkının en önemli beklentisi ise Saakaşvili'nin ülkenin ekonomisini rayına oturtacağı ve demokrasiyi egemen kılma beklentisiydi. Ancak Saakaşvili’nin uygulamaları halkta hayal kırıklığı oluşturdu. Saakaşvili'nin beklentileri yerine getirememesi ve ülkede yolsuzluğun artıp, gelir dağılımı adaletsizliğinin büyümesi toplumsal tepkilere yol açtı. Saakaşvili'nin adının mafya benzeri ilişkilerde anılması ise sabırları taşırdı.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, muhalefetin ayaklanmasında Rus gizli servisinin desteği olduğunu iddia etti. Rusya da, ABD gizli servisinin Saakaşvili'yi Rusya karşıtı konuşma yapması için yönlendirdiğini açıkladı. Televizyon konuşmasında halka hitap eden Saakaşvili, Rusya'nın para ve her türlü lojistik desteği sağladığını ifade ederek ayaklanmayı bastırmak için her türlü tedbiri alacaklarını söyledi. Saakaşvili, Gürcü gizli servisinden
edindiği bilgilere göre Rusya'nın Gürcistan için alternatif bir hükümet kurduğunu ve bunun için destek verdiklerini bildiklerini ifade etti. Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Boris Gruzlov da Saakaşvili'nin iddialarına verdiği cevabında Saakaşvili'nin ABD'den kontrol edildiğini belirtti. Gruzlov açıklamasında, "Saakaşvili Amerikan gizli servisinin kendisine dikte ettirdiği cümleleri söylüyor. Rusya'yı suçlamaya yönelik açıklamaları ABD tarafından isteniyor" dedi.
-------------
Rusya’dan misilleme 
Rusya'nın, Tiflis'in bir gün önce 3 diplomatını sınır dışı etmesine misilleme olarak 3 Gürcü diplomattan ülkeyi terk etmesini istediği bildirildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı önceki gün, Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin, Tiflis'teki protesto gösterilerinin arkasında Moskova'nın olduğu yolundaki açıklamasına tepki göstererek, iddiayı yalanlamıştı.

Vakit