İslâmî uyanış korkuttu

İslâmî uyanış korkuttu

Kafkasya’da bağımsızlık isteyen Müslümanların giderek güçlenmesinden rahatsız olan Rus yönetimi ve kuklaları...

Kafkasya'da bağımsızlık isteyen Müslümanların giderek güçlenmesinden rahatsız olan Rus yönetimi ve kuklaları, İslâmî uyanışın önünü kesmek için "Ilımlı İslâm" projesine sarıldılar.

Rusya'ya bağlı işbirlikçi Kabardey-Balkar ile Çeçenistan'daki kukla Kadirov yönetimi, İslâmî uyanışın önüne geçebilmek için ahlâk polisi bile oluşturdu.
Kuzey Kafkasya'da toplumsal muhalefetin odak noktası haline gelen İslâmcı söylemlere karşı Rus yanlısı yerel yönetimler İslâmcılığı ve özgürlük talepleri olan milliyetçi akımlara karşı kültürel mücadele kampanyaları yapmaya başladılar. TIMETURK'un haberine göre kampanyaların temel tezi İslâmcılığın fundamentalizm, özgürlük taleplerinin ise "aşırılık" olarak sunulması. Kabardey Balkar Özerk Cumhuriyeti Hükümeti kültürel mücadeleye hazırlanırken, komşusu Çeçenistan'da bulunan Rusya yanlısı hükümetin lideri kukla Kadirov ise İslâmcılığa karşı "Ilımlı İslâm" modelini gündemleştiriyor. Kadirov tarzı Ilımlı İslâm için ahlâk polisi bile oluşturuldu.
KABARDEY-BALKAR LIDERI İSLÂMÎ UYANIŞTAN RAHATSIZ
Baskı altındaki Müslüman gençlerin tepkisine sahne olan Nalçik'teki olayların büyümesi üzerine yazarlar dinî aşırılıkçılığa ve milliyetçiliğe karşı mücadeleye çağrıldı.

Kanokov, çarşamba günü Kabardey-Balkar Yazarlar Birliği üyeleriyle Nalçik'te yaptığı toplantıda "Bizler henüz ülkede dinî aşırıcılığı kökünden kazıyamadık, üstelik gençler gruplar halinde cemaatlere katılmaya devam ediyor ve şimdilik buna karşı duramıyoruz.
Bu şartlarda sizlerin yazar olarak sözlerinizin bu insanlara ulaşması lazım. Bu mücadeleye kaleminiz ve sözlerinizle katılmanız şart" dedi.
KUKLA KADİROV'DAN GÖZ BOYAMA TAKTİKLERİ
Öte yandan Rus yanlısı kukla Çeçen yönetiminin başkanı Ramazan Kadirov, kendi adıyla kurulmuş gençlik kulübü Ramzan'a yeni bir misyon biçti: Çeçen gençliğini, milli ve dini kültüre yöneltmek. Ajans Kafkas'ın haberine göre Ramzan kulübü üyeleriyle bir araya gelen Kadirov, günümüz Çeçen gençliğinin giyim kuşam ve yaşam tarzından memnun olmadığını söyledi. "Durumu düzeltmek ve Çeçen geleneklerinin güzelliği ve orijinalliğini herkese göstermek için elimizden geleni yapmalıyız" diyen Kadirov, gençler arasında Çeçen gelenekleri ve dini değerlerin propagandasını, Ramzan kulübünden 30 temsilcinin yapacağını belirtip ekledi: "Bu kişiler İslâm ahlâkına uygun elbiselerle caddelere çıkacak."
Kulüp üyelerini Çeçen geleneğinin yeniden dirilişi için seferberliğe çağıran Kadirov, "Ülke hayatın çeşitli alanlarında ne kadar başarı elde ederse etsin, dinî-ahlâki diriliş olmadan bunun bir anlamı yok" dedi.





Kosova Başbakanı Taçi'nin evine silahlı saldırı
Kosova Başbakanı Haşim Taçi'nin evine kimliği belirsiz kişiler silahlı saldırıda bulundu. Saldırganlardan birinin güvenlik güçleri tarafından açılan ateş sonucu yaralandığı bildirildi.
Taçi'nin, başkent Priştine'deki Dragodan'a bağlı Arberia'daki evine önceki akşam 23:15'te kimliği belirsiz kişilerin girmek üzereyken farkedilmeleri üzerine silahlı çatışma çıktığı bildirildi. Polis, güvenlik güçlerinin bir kişinin Taçi'nin evinin 2. katından içeri girmek üzereyken farketmesi üzerine ateş açtığını belirtti. Ateşin açılması ardından güvenlik güçleri ile saldırganlar arasında çatışma çıktığı kaydedildi. Saldırganlardan birinin kaçarken bacağından yaralandığı ileri sürüldü. Silahlı çatışma sırasında Taçi evinde bulunmazken, eşi ve çocuklarının evde olduğu belirtildi. Polis, olayla ilgili araştırmaların sürdüğünü açıkladı. Kosova Başbakanı Haşim Taçi, 17 Şubat'ta bağımsızlığı ilan etmesinin ardından Kosovalılar tarafından çok sevilen bir lider konumuna gelmişti. Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuçi, Taçi'nin evine yönelik saldırının ardından hükümet yetkilileri için güvenliğin artırıldığını söyledi. Kuçi, "Bu, Taçi ve ailesine yönelik direk bir saldırı. Böyle bir saldırı sadece adli bir mesele değil. Ayrıca siyasi nefret ve tahammülsüzlük" dedi. Saldırının ardından kimin olabileceğine yönelik bir spekülasyona girmeyeceğini belirten Kuçi, yetkililerin hızlı bir araştırma ile sorumluları ortaya çıkarmasını istedi.


vakit