İslami mali sistem olsaydı,kriz yaşanmazdı

İslami mali sistem olsaydı,kriz yaşanmazdı

"İSEDAK Üyesi ve Gözlemci Statüsü Bulunan Ülke Merkez Bankaları Guvernörleri ve Para Otoriteleri Toplantısı" İstanbul’da dün başladı

İslam Ülkeleri İstatistik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Genel Müdürü Savaş Alpay, "İslami mali sistem olsaydı, küresel kriz yaşanmıyor olalibilirdi" sözleri dikkat çekerken, 735 milyar dolarlık bir kaynağın gelecek yıl islami banka pazarına aktarılmasının beklentiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde, İslam Konferansı Örgütü'nün 40. ve İSEDAK'ın 25. kuruluş yıl dönümü çerçevesinde düzenlenen "İSEDAK Üyesi ve Gözlemci Statüsü Bulunan Ülke Merkez Bankaları Guvernörleri ve Para Otoriteleri Toplantısı" İstanbul'da dün başladı.
Toplantının açılışında konuşa Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yaşanan güven eksikliği nedeniyle mali kurumlar ve hanelerde sorun yaşanmaya devam ettiğin belirtirken, İslam Ülkeleri İstatistik,Ekonomik ve SosyalAraştırmalar Merkezi (SESRIC) Genel Müdürü Savaş Alpay ise, İslami finans sistemlerinde özsermayenin daha çok kullanılıyor olmasının "alternatif bir sistem" olarak ön plana çıktığını belirtti.
"İslami mali sitem olsaydı, küresel krizi yaşamıyor olabilirdik" diyen Alpay, şunları söyledi: "Birçok ülke bunun fizibl bir sistem olduğu ve konvansiyonel sistem yerine kullanılabileceğini dile getirmekte. Eğer konvansiyonel mali sistemin yerine İslami mali sistem kullanılmış olsaydı, şu anda yaşadığımız küresel mali krizi aslında yaşamayabilirdik" dedi. İslami bankaların krizden daha az etkilendiğine dikkat çeken Alpay, 735 milyar dolarlık kadar bir kaynağın önümüzdeki yıl İslami banka pazarına aktarılmasının beklendiğini anlattı. Türkiye, ABD, Malezya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkede İslami finansın giderek yayıldığını söyleyen Alpay, İslami finansın, konvansiyonel bankacılık sistemine tamamlayıcı ya da alternatif unsur olarak ortaya çıktığını anlattı. Alpay, "Dünyada pek çok büyük banka İslami finans birimlerini kurmakta ve her yıl yüzde 15-20'lik büyüme yaşanmakta İslami finans sistemlerinde..." dedi.
DURMUŞ YILMAZ: FİNANS SEKTÖRÜ KIRILGANLIĞINI AŞAMADI
Finans sektörünün kırılganlığı henüz aşılamadığını , küresel ekonomide bir canlanma işareti alınmasına rağmen hala ekonomik faaliyetler zayıf olarak devam ettiğini belirten MBBaşkanı Durmuş Yılmaz, "Sorunlar devam etmekte, iyileşme ise hala yavaş bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu kriz hızlı bir şekilde sona erdirilmelidir. Bundan çıkardığımız dersleri daha sonraki politika kararlarımızda kullanmalıyız" dedi. Durmuş Yılmaz, görülen esas sorunun; bankaların reel sektörü kredi verme iştahının azalmasına neden olduğunu belirtti.
İSLAM ÜLKELERİYLE İLİŞKİLER, GÜVENİ ARTIRIR
İSEDAK'ın esas amaçlarından birinin de İslam Konferansı Teşkilatı'nın başarıya ulaşması olduğunu vurgulayan MB Başkanı Durmuş Yılmaz, "Bunun için de çok daha faal bir şekilde dünya çapında çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Bütün İslam ülkelerini İSEDAK çerçevesinde toplayacak ekonomik politikaların oluşturulmasıyla güven artışı sağlanabilecek, ekonomi ve ticaret alanlarında daha yakın bir işbirliği gerçekleşebilecektir" dedi.
DÜNYADA İLK BÜTÜNLEŞMEYİ MÜSLÜMANLAR SAĞLADI
Yılmaz, İslam dünyasının Atlantik'ten Pasifik'e, Orta Asya'dan Orta Afrika'ya kadar dağılan bir bölgede, 9. yüzyıldan 17. yüzyılın sonuna kadar çok önemli bir dünya düzeni kurduğunu, çeşitlilik ve uyumu sağladığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyada ekonomik, sosyal ve siyasi olarak ilk bütünleşme bu şekilde gerçekleşmiştir. Bu dönemde herhangi bir etnik veya dini kimliğe ayrımcılık gütmeden çok önemli bir gelişme yaşanmıştır. İSEDAK olarak bizim esas amacımız, barış ve refaha ulaşabilmek için sürdürülebilir ve istikrarlı bir dünya düzenini kurabilmektir. Daha önceki medeniyetlerimizi burada bir zenginlik olarak kullanıyoruz. Medeniyetlerin çatışması değil, birlikte adalet, eşitlik, katılım ve özgürlük içinde yaşaması için çalışıyoruz."
CİDDİ RİSKLERE RAĞMEN BİR İYİLEŞME VAR
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel krizle ilgili olarak, ''Her ne kadar kırılgan da olsa bir iyileşme var. Ruh halimiz de 3 ya da 6 ay öncesine göre daha iyi ama yine de çok ciddi riskler devam etmekte...'' dedi. ''İSEDAK Üyesi ve Gözlemci Statüsü Bulunan Ülke Merkez Bankaları Guvernörleri ve Para Otoriteleri Toplantısında konuşan Ali Babacan, merkez bankası başkanları, başkan yardımcıları ve parasal kurum başkanlarıyla bir toplantı yapmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi.
HER YIL DÜZENLİ OLARAK TOPLANALIM
"Politika oluşturucular olarak gerekli politika önlemlerini almamız, küresel dengesizliklere buna göre göğüs germemiz ve şokları önlememiz gerekiyor" diyen Babacan, İstanbul Konferansı Teşkilatı (İKT) üyeleri arasında ortak bir görüş oluşması ve her yıl düzenli olarak bu toplantıların yapılmasının kabul edilmesini dilediklerini belirterek, "Bu önemli olay için en uygun şehir İstanbul'dur dedi.