İslam ülkelerinin Gümrük Birliği

İslam ülkelerinin Gümrük Birliği

Bir ülkenin daha “evet” demesi halinde, İslâm Konferansı Teşkilatı üyesi 57 ülke arasında serbest ticaret başlayacak. İslam ülkeleri böylece kendi ortak ticaret alanına kavuşacak

Perşembe günü İstanbul'da başlayacak olan ve Türkiye'nin çok önemsediği zirveye İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad başta olmak üzere birçok devlet başkanı katılacak.

İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 25. toplantısı önümüzdeki Perşembe günü İstanbul'da başlıyor. Dört gün serecek toplantıya İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad başta olmak üzere çok sayıda devlet başkanı katılıyor. Avrupa'da yükselen Türkiye karşıtlığı üzerine hükümetin İKT üyesi ülkelerle sıkı bir işbirliği başlattığı bir dönemde yapılacak olan zirvede önemli kararlar alınması bekleniyor. İKT üyesi 57 İslam ülkesi arasında ortak bir ekonomik alan oluşturmak için hayata geçirilmek istenen Tercihli Ticaret Sistemi'nin işlerlik kazanması için sadece bir tek ülkenin onayı kaldı. Anlaşma bir ülkenin daha kendi ulusal meclisinde kabul edilirse, İslâm ülkeleri kendi aralarında, AB coğrafyasından daha geniş bir alanda serbest ticaret alanına kavuşacak.

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMSİYOR

Türkiye'nin çok büyük önem verdiği ortak ticaret alanının oluşturulması için hükümet yoğun çaba sarfediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleriyle protokolü kendi meclisinden geçiren ülke sayısı 6'dan 9'a yükseldi. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 10. ülkeyi bulmak için aylardır yoğun bir temas trafiği içinde. Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz yıl yine İstanbul'da yapılan 24. İSEDAK toplantısında İKT üyesi ülkelere onay süreçlerini hızlandırma çağrısında bulunmuştu. 5-9 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak 25. İSEDAK toplantısında, Serbest Ticaret Anlaşması'nın hayata geçirilmesinin müjdelenmesi bekleniyor.

"İSEDAK EKONOMİ ZERVİSİ"

İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 25. Toplantısı, İstanbul'da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılacak. İSEDAK'ın 25. yılı münasebetiyle bu yıl daha büyük bir önemle hazırlıkları sürdürülen toplantıya bazı üye ülkelerin Devlet Başkanlarının katılımı sebebiyle "İSEDAK Ekonomi Zirvesi" adıyla gerçekleştirilecek. Zirve'ye; İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) üyesi 57 ülke ile 5 gözlemci devlet davet edildi. Zirvede, "İKT-içi Ticareti Artırma Görev Gücü Toplantısı" başlığıyla yapılacak oturumda, Serbest Ticaret Anlaşması konusunda tarihi bir adım atılması bekleniyor.

AHMEDİNEJAD DA KATILIYOR

Devlet Başkanları ile ekonomiden sorumlu bakanların başkanlığındaki heyetlerin davet edildiği zirveye, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad başta olmak üzere birçok devlet bakanı katılıyor.

İSLÂM ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARET ARTIYOR

Toplam dünya nüfusunun yüzde 22.3'ünü oluşturan 57 İKT üyesi ülkenin toplam dünya üretiminin sadece yüzde 7.5 ve toplam dünya mal ihracatının yüzde 11.2'sini elinde bulunduruyor. Ancak; İKT ülkeleri arasındaki ticaret hacmi son yıllarda önemli ölçüde artış kaydettiği görülüyor. 2004'teki 218 milyar dolar olan Müslüman ülkeler arasındaki ticaret hacmi, 2008 sonu itibariyle 538 milyar dolara çıkarıldı. Söz konusu dönemde, İKT içi ihracat ise 107 milyar dolardan 258 milyar dolara çıktı. 2004'teki rakam toplam dünya ticaretinin yüzde 14,6'sı iken, 2008 sonu itibariyle bu oran yüzde 16,1'e yükseldi. Bu aranın 2011 sonuna kadar yüzde 20'ye çıkarılması hedefleniyor. İKT ülkelerinin dünyadaki toplam ihracat içerisindeki payı ise 2004'te yüzde 13.3 iken, 2008 sonunu itibariyle yüzde 14.4'e yükseldi.