İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan  Sudan Hamlesi

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan Sudan Hamlesi

İslam İşbirliği Teşkilatı, çatışmalar nedeniyle Sudan'a heyet göndermeyi planlıyor

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Sudan'daki durumu görüşmek üzere üst düzey bir heyet göndermeyi planlıyor .

Sudan Sağlık Bakanlığı'na göre, Sudan Ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında 15 Nisan'dan bu yana çıkan çatışmalarda en az 550 kişi öldü ve 4.900'den fazla kişi yaralandı.

Cidde merkezli grup Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Sudan'daki durumu görüşmek üzere acil bir toplantı yapıldığını söyledi.

Açıklamada, İİT Genel Sekreterliği'nin "Sudan'ın istikrarını ve birliğini destekleyen İİT tutumunu teyit ettiği" belirtildi.

İİT, "Sudan halkının özlemlerini gerçekleştiren barışçıl bir sürece ulaşmak için" Sudan'daki durumdaki gelişmeleri takip etmeye devam edeceğini söyledi.

Son aylarda Sudan Ordusu ile paramiliter güç arasında, Sudan'ın siyasi gruplarla yaptığı geçiş anlaşmasının kilit bir koşulu olan RSF'nin silahlı kuvvetlere entegrasyonu konusunda bir anlaşmazlık çıkıyordu.

Sudan'da, ordunun Başbakan Abdalla Hamdok'un geçiş hükümetini görevden aldığı ve siyasi güçler tarafından "darbe" olarak nitelendirilen bir hareketle olağanüstü hal ilan ettiği Ekim 2021'den bu yana işleyen bir hükümet yok.

Sudan'da Ağustos 2019'da Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in devrilmesinin ardından başlayan geçiş döneminin 2024'ün başlarında yapılacak seçimlerle sona ermesi planlanıyor.

Kaynak: TEVHİDHABER