İran'dan Nükleer Müzakereler İle İlgili Açıklama

İran'dan Nükleer Müzakereler İle İlgili Açıklama

İranlı yetkili: Batı, inisiyatifler öne sürüyormuş gibi yaptığı ve Rusya'nın bu görüşmelerde önemli ilerlemeler gördüğü için nükleer müzakereler "daha zor" hale geldi

TERCÜME HABER /TEVHİDHABER

DUBAİ (Reuters) - Üst düzey bir İranlı güvenlik yetkilisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 2015 İran nükleer anlaşmasını kurtarmak için yapılan görüşmelerde ilerlemenin "daha zor" hale geldiğini ve Batılı güçlerin yalnızca girişimleri öne sürüyormuş gibi yaptığını söyledi.

İran ile ABD arasındaki dolaylı görüşmeler, 10 günlük bir aradan sonra geçen hafta Avusturya'da yeniden başladı. Delegeler, İran'ın sert Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin seçilmesi nedeniyle beş aylık bir aradan sonra Kasım ayında yeniden başlamasından bu yana görüşmelerin sınırlı ilerleme kaydettiğini söyledi.
İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Shamkhani, Twitter'da "İranlı müzakerecilerin ilerleme kaydetme çalışmaları her an daha zor hale geliyor dedi
Rusya'nın Viyana'daki görüşmelerden sorumlu elçisi Mihail Ulyanov birkaç saat önce Twitter'da "Müzakereler sırasında büyük ilerleme kaydedildi" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Perşembe günü yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer ilerlemelerine sınır getiren 2015 anlaşmasının yeniden canlandırılabilmesi için daha gidilmesi gereken uzun bir yol olduğunu söyledi.
Eski Başkan Donald Trump, 2018'de ABD'yi anlaşmadan çekmiş ve hayati İran ekonomisine ABD yaptırımlarını yeniden uygulamıştı.