İran'a Savaşa da Yaptırıma da Hayır!

İran'a Savaşa da Yaptırıma da Hayır!

İran’ın resmi haber ajansı İRNA, dünyanın çeşitli ülkelerinde 40’ı aşkın platformun 4 Şubat’ta “İran’a savaşa da, yaptırıma da hayır!”


İran'ın resmi haber ajansı İRNA, dünyanın çeşitli ülkelerinde 40'ı aşkın platformun 4 Şubat'ta "İran'a savaşa da, yaptırıma da hayır!" başlıklı eylemlere hazırlandığını duyurdu. Sözkonusu platformlar, bulundukları ülkelerde ABD ve diğer batılı ülkelerin İran'a karşı yeni yaptırımlarını ve İran'a savaş açmaya hazırlanan bu ülkeleri protesto edecek.

 4 Şubat, sözkonusu platformlar tarafından uluslararası itiraz günü ilan edildi.

İRNA, aynı gün İstanbul'da bir basın açıklamasıyla ABD'nin İran'a yönelik tehditlerinin protesto edileceğini bildirdi. Haberde 4 Şubat'ta Taksim'de düzenlenecek basın açıklaması eyleminin https://on.fb.me/AA7Yqj adresindeki facebook sayfasına da yer verildi.

 Anti-war haber sitesine dayanılarak verilen haberde 4 Şubat uluslararası itiraz günüyle ilgili şöyle denildiği duyuruldu: Beyaz Saray, ulusal güvenlik bahanesiyle İran karşısında tehdit altında olunduğuna dair kamuoyu oluşturmaya çalışıyor.

 Sitenin yorumuna göre ana akım Amerikan medyası İran'ın nükleer silah edinmeye çalıştığı iddiasını konu alan öykülerle dalga oluşturmaya uğraşıyor ve siyasetçiler de bu uydurma haberleri tekrarlayarak müdahale ihtimalinin kabul görmesini sağlamaya çalışıyor.

 Anti-war, Washington'ın Tahran'a karşı tek taraflı yaptırımlarını ve bu girişimin halk üzerindeki olumsuz etkisini de şöyle değerlendiriyor: Nükleer fizikçileri hedef alan terör eylemleri, Amerikan casus uçaklarının İran hava sahasındaki faaliyetleri ve bu ülkenin toprak bütünlüğünün sürekli ihlal edilmesi Beyaz Saray'ın İran karşıtı olduğunu kanıtlayan örneklerdir. Öyle anlaşılıyor ki Beyaz Saray İran'a karşı savaşmaya çoktan başlamıştır.

 Değerlendirmede, uluslararası toplumun Ortadoğu'da yeni bir Afganistan senaryosu yaşanmaması için Amerika'yı mutlaka engellenmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

 Haberde, içinde İstanbul Taksim'de düzenlenecek basın açıklamasının da yeraldığı 40'ın üzerindeki savaş karşıtı platform Amerika'nın İran'a karşı yürüttüğü soğuk
                                                         


 savaşa, yaptırımlara ve muhtemel bir sıcak savaşa itiraz etmek üzere 4 Şubat'ı uluslararası itiraz günü ilan ettiğine değiniliyor.

 Londra'dan ulaşan haberlere göre de savaş karşıtı aktivistler 28 Ocak 2012 Cumartesi günü Amerika'nın İngiltere büyükelçiliği önünde toplanarak Washington ve AB ülkelerinin İran'a yönelik tehditlerini protesto etti. Protestoya çok sayıda savaş karşıtı grup ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

 Öte yandan Amerika'nın İran'a yönelik baskı ve tehditlerine protesto eden gruplar, AB ülkelerinin İran'dan petrol almayı durdurma kararını ekonomik savaş olarak niteleyerek bu saldırının amacının İran ekonomisini çökertmek olduğunu düşünüyor. Fakat bu gruplara göre batı dünyası büyük hata içinde. Çünkü Irak ve Afganistan savaşına karşı sokağa dökülen milyonlar, yeni bir macerayı önlemek için son derece kararlılar.

 İRNA Türkiye'de de yazar, aktivist ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir grubun İran'a uygulanan yaptırımları ve savaş  ihtimalini protesto etmeye hazırlandığını bildiriyor. İran'ın resmi haber ajansının haberinde şöyle deniyor:

 "Tanınmış İran uzmanı ve yazar Kenan Çamurcu'nun İRNA'ya yaptığı açıklamaya göre dünya ile eşzamanlı olarak İstanbul'da batının baskı ve saldırılarına karşı İran'ı desteklemek üzere Taksim Meydanı'nda bir protesto eylemi düzenlenecek.

 Eylemi düzenleyen aktivistler facebook ve twitter gibi sosyal iletişim kanallarını kullanarak bu konuda duyarlılık sahibi olanlara çağrıda bulunuyor ve küresel zorbalığa karşı itirazda bulunmak üzere eyleme katılmaya davet ediyor.

 Çamurcu, bu eylemin Amerika'da faaliyet gösteren Answer Koalisyonu'nun eylemine destek amaçlı olduğunu kaydediyor. Eylem sırasında bir basın açıklaması okunarak İran'a karşı zorbaca baskılara karşı çıkılacak ve yaptırımların şiddetlendirilmesine itiraz edilecek."

mutezil