İran-Rusya İşbirliği. Suriye'de Bölgesel Güvenliği Güçlendirdi

İran-Rusya İşbirliği. Suriye'de Bölgesel Güvenliği Güçlendirdi

İran cumhurbaşkanı Perşembe günkü Rus Duma toplantısında, Suriye'deki başarılı İran-Rusya işbirliği modelinin ülkelerin bağımsızlığını garanti ettiğini ve bölgesel güvenliği güçlendirdiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raeisi, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile Kremlin'de ekonomik ve ticari işbirliğini görüşmek üzere Çarşamba günü Moskova'ya geldi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Moskova’ya giden İran Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi, Rusya Duma Meclisi’nde konuşma yaptı.

İran Cumhurbaşkanı başlangıçta Devlet Duması'na katılmaktan ve Rusya'nın medeni halkının temsilcileriyle görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Reisi "Rusya Devlet Duması Başkanı Sayın Vyacheslav Volodin'e, Devlet Duması Başkan Vekili, Devlet Dumasının Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı ve Devlet Dumasının diğer üyelerine bu toplantıyı düzenledikleri için teşekkür etmek istiyorum. " dedi

İran Cumhurbaşkanı, "Tahran ile Moskova arasındaki ilişkilerin üçüncü şahısların müdahalesinden uzak ve milletler için karşılıklı fayda sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

İran-Rusya ilişkilerinin ikili ve çok taraflı şekillerde güçlendirilmesinin iki ülkenin ekonomilerini canlandıracağını ve bölgesel ve uluslararası güvenliği güçlendireceğini söyledi.

Reisi İran İslam Cumhuriyeti, başta müttefikleri ve komşu ülkeler olmak üzere dünyanın tüm ülkeleriyle maksimum etkileşim arayışında olduğunu belirterek, ulusların karşılıklı çıkarları ve "uygar bir küresel toplum" oluşumunun bu işbirliği ve etkileşimin amacı ve temeli olduğunu sözlerine ekledi.

Reisi, Rusya’nın terörizmle mücadele konusunda İran, Rusya, Türkiye, Pakistan ve Çin parlamento başkanlarının bir araya gelmesi yönündeki girişimini desteklediklerini bildirdi.