İran, Abhazya ile sessiz sedasız temasta

İran, Abhazya ile sessiz sedasız temasta

İranlılar Abhazya’yı ‘tanımak’ için keşfe çıktı. Kafkasya uzmanlarının yer aldığı İran heyeti Abhazya’yı ziyaret edip temaslarda bulundu.

İran heyetinin talebi üzerine Abhazya yönetimi ile yapılan görüşme basına kapalı gerçekleştirildi. Yetkililerle temasların dışında İran heyeti Ritsa gölü, Gagra, Pitsunda, Novıi Afon ve Sohum'u gezdi.

Abhazya'ya 11 Temmuz'da gelen heyetin ziyareti bugün sona erdi. Heyette yer alan isimlere dair bilgi verilmezken Apsnıpress'e konuşan bir kaynak "İran temsilcilerinin günümüz Abhazya'sı hakkında daha çok şey öğrenmek istemesinde şaşılacak bir şey görmüyorum. Ağustos 2008 olayları Transkafkasya'da birçok şeyi değiştirdi ve bölgede barışın ne kadar sağlam olduğunu gösterdi" yorumunu yaptı.

Geleneksel olarak Rusya ile sıkı işbirliği içerisinde olan İran'ın Abhazya ve Güney Osetya ile ikili ilişkiler geliştirmeyi düşündüğü belirtiliyor. Oset kaynaklar, İran'ın Moskova Büyükelçisi Mahmud Rıza Secadi'nin "İran Rusya'nın Güney Osetya'daki barış hareketini tamamıyla destekledi. İran Güney Osetya ve Abhazya halklarının Gürcistan tarafından soykırımını ilk kınayanlardan oldu" dediğini aktardı.

Ajans Kafkas