"Irak'ın iç ve Dış Borcu 119 milyar Dolara Yükseldi"

"Irak'ın iç ve Dış Borcu 119 milyar Dolara Yükseldi"

İç ve dış borcun 119 milyar dolara yükseldiği Irak'ta, terörden zarar gören bölgelerin imarı için İngiltere ile imzalanan 12 milyar dolarlık krediden yanlış mali politikalar sebebiyle istifade edilemeyeceği belirtiliyor.

İç ve dış borcun 119 milyar dolara yükseldiği Irak'ta, terörden zarar gören bölgelerin imarı için İngiltere ile imzalanan 12 milyar dolarlık krediden yanlış mali politikalar sebebiyle istifade edilemeyeceği belirtiliyor.
Uzmanlar, yolsuzluklar ve hükümetin yanlış mali politikaları sebebiyle dünyanın üçüncü petrol ihracatçısı konumundaki Irak'ın iç ve dış borcunun 119 milyar dolara yükseldiğine dikkati çekerek, 2003 sonrası altyapı ve imar çalışmaları gerekçesiyle alınan kredilerin ise bu alana harcanmayarak kayıplara karıştığını savunuyor.
Irak Meclisi Maliye Komitesi Üyesi Macide Temimi bugün yaptığı açıklamada, "Irak'ın iç ve dış borcu 119 milyar dolara yükseldi. 2004 yılında borçlanma konusunda yeni strateji benimsendi ve borçlar azaldı. Ancak yanlış mali politikalar ve büyük yolsuzlukların yaşanması devletin dışarıya borçlanmasına neden oldu." dedi.
Temimi, 2003 öncesi devrik lider Saddam Hüseyin hükümetinin dış borcunun 80 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, "Bugün Irak'ın borçlandığı 119 milyar doların faizini ise halka ödetecekler. Yanlış mali politika ve yolsuzluk yapanlar cezalandırılmıyor. En son İngiltere'den alınan 12 milyar dolarlık kredi de yine kayıplara karışacak ve belirli kişilerin cebine girecek." ifadesini kullandı.
Irak'a altyapı imarı için bağışlanan finansmanın da "boşa gittiğini" dile getiren Temimi, şunları kaydetti:
"Alınan bağışlarla herhangi bir imar ve altyapı çalışması söz konusu değil. Alınan kredilerle gerçek anlamda bir yatırım projesi gerçekleştirilmiyor. Sahayı aynı grup ve kişiler kontrol ediyor. Bunlar, alınan kredileri kendi aralarında bölüşüyor. Başbakan Haydar el-İbadi de yolsuzluk yapanları cezalandırmıyor. Bu iş sadece açıklama yapmakla olmaz. Sahada somut gelişmeleri göremiyoruz."
KREDİLERİN FAYDASI YOK
Iraklı Ekonomist Dr. Selama Simesim de yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin İngiltere'den aldığı kredinin altyapı çalışmalarında kullanılması gerektiğini belirtti.
Bu alanda "sadece İngiliz şirketlerin çalışacağı şartına" dikkati çeken Simesim, hükümetin finansal kriz yönetimini eleştirerek, "Partilere yakın olmayan Iraklı şirketlere ihalelere katılma izni verilmiyor. Burada büyük yolsuzluk ve hizipçilik söz konusu. Irak'ta ekonomik durgunluk var. Alınan kredilerin hiçbir faydası olmuyor çünkü yanlış mali politikalar izleniyor ve devletin hiçbir kademesinde mali denetim söz konusu değil." görüşünü dile getirdi.
Irak Maliye Bakanlığını vekaleten yürüten Abdurrezzak İsa ile İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker, 5 Mart'ta başkent Bağdat'taki Maliye Bakanlığı binasında 12 milyar dolar kredi için mutabakat zaptı imzalamıştı.
Irak hükümeti, yakın zamanda terörle mücadele ve altyapı projelerini desteklemek için yaklaşık 100 milyon dolarlık bir kredi de Japonya'dan almıştı. Hükümetin ayrıca geri ödemesi ABD tarafından garantilenen 1 milyar dolarlık devlet tahvili ihraç ettiği de bildirilmişti. ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Irak hükümetinin yüzde 100, ABD garantili 1 milyar dolarlık devlet tahvili çıkardığı duyurulmuştu.
Uluslararası basında yer alan haberlere göre, Irak'a 2003 sonrası dışarıdan yaklaşık 1 trilyon 50 milyon dolar paranın girdiği ancak ülkedeki hükümetlerin izlediği yanlış mali politikalar ve devleti kemiren yolsuzluklar nedeniyle bu meblağın altyapı ve halka hizmet alanında kullanılmadığı, kayıplara karıştığı iddia ediliyor.