İnguşetya'da şiddetli çatışmalar yaşanıyor

İnguşetya'da şiddetli çatışmalar yaşanıyor

Rus İnterFax ajansın verdiği bilgilere göre, İnguşetya'nın eski başkenti Nazran'da Center-Kamaz ilçesinde...

Rus İnterFax ajansın verdiği bilgilere göre, İnguşetya'nın eski başkenti Nazran'da Center-Kamaz ilçesinde Rus işgalcilerin Rusya'nın Murmansk bölgesinden İnguşetya'ya sevk ettikleri Omon birlikleri ve İnguşetya'nın bağımsızlığı için mücadele veren inguş mücahidler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Rus kaynakların verdiği ilk bilgilere göre, çatışma sırasında rus OMON birliklerinden 4 kişi öldü 8 kişi ağır yaralandı. Bölgeden bağımsız haber ajanslarından gelen bilgilere göre, kayıplar daha da fazla. Görgü tanıkların söylediklerine göre, ilk saldırı sırasında Rus işgalcilere ait 2 "BTR" tipi zırhlı araç 1 "URAL" tipi askeri kamyon inguş direnişçiler tarafından patlatıldı. Bölgede çok sayıda ambulans olduklarını söyleyen görgü tanıkları yaralıların çok sayıda olduğunu belirtiyorlar.
Kuzey Kafkasya'daki ru işgalcilerin askeri karargahından yapılan açıklamaya göre çatışma bölgede kimlik kontrölü sırasında başladı. İki katlı binada kimlik köntröle giren Omon birliklerine kimliği belirsiz kişiler tarafından ateş açıldı. Omon birlikleri bölgeyi kontrol altına alıp dairede yerleşen kişilere teslim ol çağrısına tekrar ateş ederek yanıtını verdiler. Sonra şiddetli çatışmalar başladı. İngüş direnişçiler önceden yerleştirilmiş patlayıcıyı OMON birlikleri binanın etrafına toplayınca patlattılar. İnguşetya Kremlin güdümlü başkanı Yunus-Bek Yevkurov'un yaptığı açıklamaya göre, direnişçilerin patlattığı patlayıcının 1 ton TNT şiddetinde oldu. Yevkurov'un verdiği bilgilere göre patlama binanın yıkmasıyla kalmadı yandaki binalarını ve evlerine de hasar verdi. Bölgede çok sayıda OMON ve yerel polis güçleri yarlandı diyen Yevkurov, patlamanın yaptığı zararın devletin karşılayacağını da söyledi.
Bölgede henüz tam olarak ne olduğunu hiç kimse bilmiyor. Rus kaynaklar binada çok sayıda direnişçinin olduğunu söylemekte. Ancak bağımsız kaynaklar sadece 3 direnişçinin olduğunu söyleyor. Binanın patlamasıyla bir an silah sesleri sustu ancak bölgeden son aldığımız bilgilere göre, çatışmalar halen devam ediyor. Çatışma ile ilgili İnguşetya mücahidlerden henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak İnguşetya'ya Kremlin tarafından Zazikov'u görevden aldıktan sonra atadığı Kremlin güdümlü başkanı Yunus-Bek Yevkurov için bu saldırı çok ciddi sorunlar yaratacağı benziyor. Yevkurov İnguşetya'nın sorununu sadece bürokratların bölgede yaptığı yolsuzluklarından ibaret olduğunu söylemişti. Bu olay aksini söylemekte.

Çeçen-Online