İnguşetya'da Dehşet Saldırı 20 Ölü

İnguşetya'da Dehşet Saldırı 20 Ölü

İnguşetya bu sabah dehşet saçan bir bombalı saldırıyla sarsıldı.

Cumhuriyetin eski başkenti Nazran'da polis merkezinin girişinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 20 polis ölürken, 118 kişi de yaralandı. Polislerin sabah içtiması için sıraya dizildiği bir sırada bir araç hızla merkeze yaklaştı. Güvenlik güçleri araca ateş açarak durdurmaya çalışsa da başarılı olamadı. Hızla güvenlik kapısına çarpan araç infilak ederken yakındaki silah deposunu da havaya uçurdu. Polis kaynakları 200 kilo TNT'ye eşdeğer bombanın patladığını söylerken civardaki tüm araçlar hurdaya döndü ve binalar harabeye çevrildi. Çevredeki ağaçlar bile yandı. Direnişçilerin sorumlu tutulduğu saldırı 22 Haziran'da suikast girişiminden ağır yaralı olarak kurtulan İnguşetya Devlet Başkanı Yunusbek Yevkurov'un iyileşip eve dönmesinden beş gün sonra geldi. İnguş yönetimi üç gün yas ilan etti.

İnguşetya Devlet Başkanı Yunusbek Yevkurov, bugün Nazran'ı cehenneme çeviren saldırıdan Kafkasya Emirliği hareketinin lideri Doku Umarov'u sorumlu tuttu.

Yevkurov, en az 20 kişinin öldüğü ve 118 kişinin yaralandığı saldırının son zamanlarda ormanlık alanlarda direnişçilere yönelik yürütülen operasyonlara misilleme olarak düzenlendiğini belirterek "Bu durumu istikrarsızlaştırma ve panik yaratma girişimidir" dedi. Hem kendisine yönelik suikast girişimi hem de son saldırıdan dolayı Umarov'u suçlayan eski askeri istihbaratçı Yevkurov, saldırganların izlerini bulduklarını ve Umarov'la birlikte taraftarlarını avlayacaklarını söyledi.

Yevkurov, ayrıca ABD, Britanya ve İsrail'i Kuzey Kafkasya'yı istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçlayıp ekledi: "Batı Rusya'nın Sovyetler Birliği dönemindeki gücüne kavuşmasını engellemeye çalışıyor."
Cumhuriyetteki şiddet sarmalı eski Devlet Başkanı Murat Zyazikov döneminde siloviklerin yürüttükleri operasyon, yargısız infaz, gerekçesiz gözaltı, adam kaçırma, işkence gibi sınır tanımayan icraatlarıyla başlamıştı.

Ajans Kafkas