İngiltere Savunma Bakanı istifa Etti

İngiltere Savunma Bakanı istifa Etti

Winston Churchill'den bu yana en uzun süre görev yapan Muhafazakar savunma bakanı, Rusya'ya karşı Ukrayna'nın önemli bir destekçisiydi ve NATO şefi Jens Stoltenberg'in yerini almayı umuyordu.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace Perşembe günü Başbakan Rishi Sunak'a yazdığı bir mektupta görevinden istifa ettiğini doğruladı .

Wallace geçen ay savunma bakanı olarak dört yıl çalıştıktan sonra istifa etmek istediğini ve yeni fırsatları takip etmek için bir sonraki ulusal seçimlerde milletvekili olarak istifa edeceğini söyledi.

53 yaşındaki eski İngiliz yüzbaşısı, İngiltere'nin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tepkisinde kilit rol oynayan isimlerden biriydi ve Kiev tarafından önemli bir müttefik olarak görülüyor.

Wallace , önceki hükümetlerde alt bakanlık görevlerinde bulunduktan sonra 2019 yılında eski Başbakan Boris Johnson tarafından savunma bakanı olarak atandı .

İngiliz hükümeti Wallace'ın halefi olarak eski Enerji Bakanı Grant Shapps'ı seçti

Wallace ne dedi?
Wallace, Sunak'a yazdığı resmi istifa mektubunda Savunma Bakanlığı'nın kaydettiği ilerlemeyi övdü ve hükümeti bakanlığa verdiği desteği sürdürmeye çağırdı.

"Savunma Bakanlığı, dünya standartlarında insanlarla bir kez daha dünya standartlarında olma yoluna geri döndü" diye yazdı.

"Savunmanın hükümet tarafından isteğe bağlı bir harcama olarak görüldüğü ve tasarrufların boşa harcanarak elde edildiği günlere dönmememiz gerektiği konusunda benimle aynı fikirde olduğunuzu biliyorum" diye ekledi.

Wallace kendisini NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in olası halefi olarak görüyordu, ancak Rusya'nın Avrupa güvenliğine yönelik mevcut tehdidi ışığında Stoltenberg'in sözleşmesi bir yıl daha uzatıldı .

Ukrayna'ya destek
Aynı zamanda Kiev'in Rus işgaline karşı mücadelesine verdiği sadık destek nedeniyle Ukrayna'da da popüler bir figür.

Ancak Temmuz ayında Litvanya'da düzenlenen NATO zirvesinde yaptığı ve Ukrayna'nın Batı'nın yardımına yeterince minnettarlık göstermediğinden şikayet ettiği yorumlarıyla Kiev'de bir miktar şaşkınlığa neden oldu.

Ukrayna'nın silah taleplerinde bazen Batı'ya bir "Amazon" deposu gibi davrandığını söylediği sözleri, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymy Zelenskyy'nin Batı askeri ittifakına katılma konusunda kesin bir takvim verilmemesinden duyduğu hayal kırıklığına yanıt olarak geldi.