IKBY’den  Geri Adım

IKBY’den Geri Adım

IKBY hükümeti Irak Federal Mahkemesi’nin referandumla ilgili “anayasada hiçbir bileşenin ayrılma hakkının olmadığı” yönündeki kararına saygı duyduğunu açıkladı.

KBY hükümeti, Irak Federal Mahkemesi’nin referandumla ilgili “anayasada hiçbir bileşenin ayrılma hakkının olmadığı” yönündeki kararına, “Karara saygı duyuyoruz. Bunun, sorunların çözümü için kapsamlı, ulusal bir diyaloğu başlatması gerekiyor” şeklinde yanıt verdi.

Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin, Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunun iptaliyle ilgili başvurusu üzerine Federal Mahkeme, “anayasada hiçbir bileşenin ayrılma hakkının olmadığı” yönünde karar çıkardı.

Rudaw’ın haberine göre Kuzey Irak hükümeti konuya ilişkin yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesi’nin her zaman sorunların çözümü için anayasaya bağlılığı savunduğu belirtilerek, “Bu yöndeki her öneri konusunda tavrımız nettir, her şeyden önce Ayetullah Uzma Seyid Sistani ve Iraklı bazı şahsiyetler ile Irak halkının dostu olan ülkelerin sorunların Irak anayasasına göre çözülmesi konusunda. Federal Mahkeme’nin anayasanın ilk maddesini şerhine saygı duyuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Bunun, kapsamlı bir ulusal diyaloğun yolunu açması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, anayasanın bütün maddelerinin uygulanması, anayasada belirtilen hak ve yetkilerin korunmasını sağlaması istendi. Irak’ın birliği için tek yolun, anayasanın ilk maddesinde belirtilen husus olduğu kaydedildi.

Federal Mahkeme, 6 Kasım’da yaptığı açıklamada, anayasanın 1. maddesine şerh düşerek ülkenin toprak bütünlüğüne vurgu yapmış, anayasanın, bütün kurumları Irak’ın toprak bütünlüğünü korumada bağlayıcı kıldığını belirtmişti.

Açıklamada ayrıca, “Anayasanın hiçbir maddesi, herhangi bir bileşenin ayrılmasına izin vermiyor” denildi.

25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunda Kürdistan halkının yüzde 93’ü ‘Evet’ yönünde oy kullanmıştı. Bağdat yönetimi ise referandumu anayasa ve yasalara aykırı olarak niteliyor.