Hizbullah’tan Suud ve İran Arasındaki Görüşmeler Hakkında Açıklama

Hizbullah’tan Suud ve İran Arasındaki Görüşmeler Hakkında Açıklama

Hizbullah Genel Sekreter yardımcısı, Lübnan'da cumhurbaşkanı seçiminin hızlandırılması gerektiğini vurguladı ve “Lübnan'ın siyasi konularda deneyimli ve yabancıların emirlerine uymayan bir cumhurbaşkanına ihtiyacı var” dedi.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım: ‘Kırk yıl içerisinde Hizbullah birçok başarıya ve gelişmeye imza attı ama bunlardan en önemlisi Lübnan tarihinde ayrıcalıklı bir rol oynamasıydı ve bu hareket her zaman Filistin direnişini ve davasını vurgulamıştır.

Petrol çıkarma konusunu takip edeceğiz ve gelişmelerin içinde olacağız. Şu anda çıkarma aşamasındayız ve ilgili firma gerekli eylemleri gerçekleştirmeye başladı. Bu konunun Lübnan için bir cumhurbaşkanı seçme meselesiyle hiçbir ilgisi yoktur.

Son seçimlerde Hizbullah'a duyulan sevginin azalacağını iddia edenler kesinlikle kaybedenlerdir. Sonuç tam tersi oldu ve Hizbullah temsilcilerinin sayısının 15 oy aldığını gösterdi ve bu da 2018'den bu yana oy yüzdesinin artması demektir.

Lübnan'da parlamento çoğunluğu olmadığı için, ülkede bir cumhurbaşkanı seçme konusunda herkesin anlaşmaya varması gerekiyor.

Lübnan'ın eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn, başkanlığı sırasında önceki cumhurbaşkanlarının karşılaşmadığı birçok sorunla karşılaştı. Bu sorunlar arasında Amerika'nın Lübnan'a ülkenin siyasi yönünü değiştirmek için müdahale etmesi, korona virüs salgını, Suriyeli mültecilerin varlığı, 17 Ekim 2019 gösterileri ve ülkenin ekonomik olarak kötüye gitmesi yer almaktadır.

Bir an önce ülkemizin bir cumhurbaşkanı olmasını istiyoruz çünkü parlamento çoğunluğu olmadığı ve milletvekillerinin farklı gruplara ayrıldığı dikkate alındığında, cumhurbaşkanının grupların mutabakatına göre seçilmesi gerekiyor.

Siyasi gruplar arasında diyalog ve uzlaşma sağlanması gerekmektedir ve bu diyaloğun ekonomik krizlerin çözümü önceliğine dayanması şarttır.

Cumhurbaşkanının sorumlulukları ve özellikleri bulunmaktadır. Biz, siyasi konularda deneyimli, içerideki ve dışarıdaki herkesle iletişim kurabilen bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Bu cumhurbaşkanının önceliği ekonomik krizi çözmek olmalıdır, yanlı kararlar almamalıdır ve dış ülkelerin emirlerine boyun eğmemelidir.

Lübnan'ın ekonomik krizini cumhurbaşkanı seçmeden çözmek mümkün değildir. Bir an önce cumhurbaşkanı seçip iç mutabakata dayalı bir hükümet kurmaya çalışacağız.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki ilişkilerin Lübnan için bir cumhurbaşkanı seçilmesine yol açacağını düşünenler yanılsama içerisindedir. Suudi Arabistan ile İran arasındaki görüşmeler henüz başlangıç ​​aşamasındadır ve amaçları bir ilişki kurmaktır ve orada Lübnan, Yemen veya Suriye hakkında bir konuşma yapılmamaktadır.

Hizbullah, Lübnan Özgür Yurtseverler Hareketi ile ilişkileri sürdürmek istiyor ve mevcut sorunun ne olduğunu bilmek için bu ilişkilerin geliştirilmesi gerekiyor.’

Şeyh Naim Kasım, hükümetin son toplantısına Hizbullah bakanlarının katılımıyla ilgili olarak, bu katılımın halkın sorunlarıyla ilgilenmek için olduğunu söyledi ve şu ifadelerde bulundu: ‘Hizbullah'ın cumhurbaşkanının seçilmesi konusunda belirli bir planı var.’

Hizbullah Genel Sekreteri Yardımcısı, "El-Akbiyeh" olayıyla ilgili olarak şunları söyledi: "UNIFEL” konusunda yaşananlar, hiçbir siyasi bağlantısı veya siyasi amacı olmayan bir olaydır.

Hizbullah, Lübnan halkının sorunlarını çeşitli alanlarda çözmek için elinden geleni yapıyor ve yapmaya da devam edecektir.’