Hizbullah’tan Cumhurbaşkanı seçimi kriziyle ilgili açıklama

Hizbullah’tan Cumhurbaşkanı seçimi kriziyle ilgili açıklama

Hizbullah Hareketi Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Şeyh Ali Damuş, Lübnan’daki gelişmeleri değerlendirerek, “Şimdiki kritik durumda önemli olan cumhurbaşkanlığı seçimi sürecini hızlandırmaktır.” dedi.

Şeyh Ali Damuş, “Hizbullah kendini ayakta tutabilecek güce sahiptir ve kimsenin desteğine ihtiyaç duymaz ve cumhurbaşkanının seçilmesi direnişi desteklemek için değil, Lübnan'ı siyasi çöküşten kurtarmak içindir.” ifadesini kullandı.

Şeyh Ali Damuş sözlerine şöyle devam etti:

“Bir sonraki adımda ekonomik krize çözüm üretilmesi, Lübnan halkının temel ihtiyaçlarının karşılanması ve iç sorunların diyalog yoluyla çözülmesi önemlidir. Lübnanlılar koltuk ve özel ayrıcalıklar için savaşmaktan yoruldular ve önceliği ülkeyi kurtaracak sadık ve dürüst liderlere ihtiyaçları var. ABD ve Suudi Arabistan'ı memnun etmeye ve kendi özel çıkarlarını korumaya çalışan liderler istemiyorlar.

Lübnanlıların onları birbirinden koparacak değil yan yana getirecek bir cumhurbaşkanına ihtiyacı var. Lübnan’a, diyaloğu destekleyen ve ülkeyi fitneden kurtarıp ulusal birliği tesis edecek bir cumhurbaşkanı lazım.”

Lübnan Meclisinde yeni ülke cumhurbaşkanını seçmek için düzenlenen oturumları eleştiren Hizbullah yetkilisi, “Şu ana kadar yapılan oturumlar sonuçsuz kaldı. Meclisteki mevcut siyasi dengelerle hiçbir parti tek başına amaçlarına ulaşamaz. Lübnanlılar için tek çözüm yolu, ulusal diyalog ve uzlaşıdır.” açıklamasını yaptı.

Hizbullah Hareketi Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı, “Dış müdahale sorunu çözmeyecek ve durumu daha karmaşık hale getirip bölünmeye yol açacaktır.” diye konuştu.

Lübnan Meclisi Yine Cumhurbaşkanını Seçemedi

Lübnan Meclisinde yeni cumhurbaşkanını seçmek için düzenlenen 10. oturumda da hiçbir aday yeterli oyu alamadı.

Meclis Başkanı Nebih Berri, yeni cumhurbaşkanı seçimi için bir sonraki oturumun tarihi hakkında açıklama yapmadı.

Lübnan Meclisi, yeni cumhurbaşkanını seçmek için ilk oturumunu 29 Eylül’de yapmıştı.

Eski Cumhurbaşkanı Mişel Avn da 31 Ekim 2016’da Mecliste düzenlenen 46’ncı oturumun sonunda seçilebilmişti.

Mişel Avn, Mayıs 2014'te görevi dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine, 2.5 yıl süren siyasi çekişmeler ve çalkantılı süreçten sonra koltuğa oturabilmişti. (Ajanslar)