Hamas’tan Rusya önerisi

Hamas’tan Rusya önerisi

Hamas Siyasi Büro başkan yardımcısı, hareketin esirlerin serbest bırakılması ve esirlerin bir listesinin çıkarılması için çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk, Sputnik'e verdiği röportajda, Filistin Direnişi'nin Rusya'nın ABD ve İsrail’e karşı Gazze'deki savaşın çözümüne müdahil olmasını önerdiğini belirtti.

Merzuk şöyle dedi: "Rusya'nın ABD ve İsrail'i dengeleyen ana aktör olmasını istiyoruz. Bunun için çağrıda bulunuyoruz ve Rusya'nın bu konuda kendisini destekleyen bir dizi ülke tarafından desteklenmesini öneriyoruz. Ve bu konuda dengeyi sağlamak için bu hedefe ulaşmaya çalışacağız."

Merzuk, Hamas'ın esirlerin serbest bırakılması ve esirlerin bir listesinin çıkarılması için çalışmaya hazır olduğunu, ancak bunun tam ve acil bir ateşkesin uygulanması koşuluyla mümkün olabileceğini belirtti.

Merzuk'a göre, ateşkes konusunda herhangi bir anlaşma sağlanamadı ve Hamas davaya müdahil olan İsrailli yetkililere olan güvenini kaybediyor.

Gazze Şeridi'ndeki soykırımla ilgili olarak farklı Filistinli gruplar arasında uzlaşı sağlamak amacıyla Rusya tarafından başlatılan üç günlük Filistinliler arası toplantı perşembe günü başlamıştı.

Taraflar yaptıkları açıklamada ulusal birliğin sağlanması amacıyla devam eden görüşmeleri sürdürme konusunda mutabık kalırken, amaçlarının Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail ablukasının sona erdirilmesi ve insani yardımların engelsiz bir şekilde ulaştırılmasının garanti altına alınması olduğunu vurgulamıştı.

Ayrıca gruplar, İsrail’in askerlerini Gazze Şeridi'nden çekmeye zorlanmasının zorunlu olduğu konusunda da görüş birliğinde olduklarını açıklamışlardı.

Rusya, Gazze'deki savaşın başladığı ilk günlerde bir ateşkes uygulamaya çalışmış, ancak Rusya'nın kararı BM Güvenlik Konseyi'nde ABD tarafından veto edilmişti.(YDH)