Gürcistan'da Patarkaşvili'ye Darbe Suçlaması

Gürcistan'da Patarkaşvili'ye Darbe Suçlaması

Gürcistan'da muhalefetin seçim sonrası darbe girişimine hazırlandığı iddia edildi.

Gürcistan'da 2008'in başında yapılacak başkanlık seçiminde aday olan işadamı Badri Patarkaşvili'nin seçimden sonra darbe yapmaya hazırlandığı illeri sürüldü. İngiltere'de yaşayan Badri Patarkaşvili'nin seçim kampanyasını yürüten Valeriy Gelbahiani'nin hakkında soruşturma başlatıldı.

Gürcistan Savcılığı'nda bugün yapılan açıklamada Patarkaşvili'nin, seçim kampanyası Başkanı Gelbahiani'nin darbe hazırlığında olduğu bildirildi. Savcılık sözcüsü Nikoloz Gvaramiya, Gelbahiani'nin darbe girişimi zanlısı olduğu ve soruşturma için savcılığa çağrılacağını ifade etti. Gvaramiya, "Suçlu bulunması halinde, Gelbahiani'nin hapsedilmesi için savlılık meclise gerekli izin için başvuracaktır." dedi.

Gürcistan Savcılık sözcüsü, ellerinde Gürcistan İçişleri Bakanlığı yetkilisi Erekli Kouda ile Gelbahiani görüşmesinin video kaydının bulunduğunun açıkladı. Videoda, Kouda ile görüşmesinde Gelbahiani'nin seçim sonrası karışıklılar çıkararak anayasal düzenin devirme girişimini anlattığı iddia edildi.

Bu arada Valeriy Gelbahiani'nin her türlü iddiaları yalanladığı bildirildi. Patarkaşvili'nin seçim merkezinden yapılan açıklamada Kouda ile Gelbahiani'nin, seçim sonrası polis ile olası muhalif göstericiler arasında yaşanacak olayları önlemek amacıyla görüştükleri iddia edildi.

Badri Patarkaşvili ise iddiaları provokasyon olarak niteledi. Londra'da açıklama yapan Patarkaşvili, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin seçimleri siyasi yollarla kazanma umudunu yitirdiğinin ve artık karalama kampanyalarına başladığının ileri sürdü.

Patarkaşvili Gürcistan'ın en zengin işadamı olarak biliniyor. Patarkaşvili, Gürcistan'da geçtiğimiz Kasım ayında yaşanan sokak gösterilerini ateşlemekle suçlanıyor.

Gürcistan'da 5 Ocak 2008 tarihinde yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde Saakaşvili ile birlikte 7 aday yarışıyor.

Samanyoluhaber