Gürcistan'da Muhalif Gösteriler Sürecek

Gürcistan'da Muhalif Gösteriler Sürecek

Gürcistan'da 5 Ocakta yapılan cumhurbaşkanı seçimine katılan adaylardan birleşik muhalefetin lideri Levan Gaçeçiladze, seçimin ikinci tura bırakılmasını istediklerini ve...

Gürcistan'da 5 Ocakta yapılan cumhurbaşkanı seçimine katılan adaylardan birleşik muhalefetin lideri Levan Gaçeçiladze, seçimin ikinci tura bırakılmasını istediklerini ve amaçlarına ulaşıncaya kadar gösterilerinin süreceğini bildirdi.
Tiflis'teki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan 70 bin göstericiye hitap eden Gaçeçiladze, Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Levan Tarhınişvili'nin ''seçime hile karıştırılmasına'' ortak olduğunu ve bu nedenle bir an önce görevinden istifa ederek, yargı önüne çıkarılmasını talep ettiklerini kaydetti.

Gaçeçiladze, seçimi kazandığı açıklanan Mihail Saakaşvili'nin ikinci dönem Cumhurbaşkanlığını tanımayacaklarını, bu konuda destek bulmak için uluslararası kuruluşlar ve yabancı ülkelere başvuracaklarını söyledi.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan 70 bin gösterici, Rustaveli Caddesi'ni trafiğe kapattı ve daha sonra Saakaşvili aleyhinde sloganlar atarak Özgürlük Meydanı'na kadar yürüdü.

Özgürlük Meydanı'nda toplanan on binlerce gösterici, bir süre daha slogan attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

Polis, göstericilere müdahalede bulunmazken, çok geniş güvenlik önlemi de alınmadığı gözlendi.

Bu arada, Merkez Seçim Komisyonu, cumhurbaşkanı seçiminin resmi sonuçlarını bugün açıkladı. Açıklanan resmi sonuçlara göre, daha önce zaferini ilan eden Mihail Saakaşvili yüzde 53,47, Levan Gaçeçiladze yüzde 25,69, Badri (Arkadi) Patarkatsişvili yüzde 7,01, David Gamkrelidze yüzde 4,02, Şalva Natelaşvili yüzde 6,49, Giorgi Maisaşvili yüzde 0,77 ve İrina Sarişvili yüzde 0,16 oranlarında oy aldı.

Komisyonun açıklamasında, seçimde usulsüzlük yapıldığına dair bugüne kadar 51 şikayet geldiği ve bunlardan 36'sının mahkeme tarafından reddedildiği bildirildi.

Saakaşvili'nin 20 Ocakta yemin ederek ikinci dönem Cumhurbaşkanlığı görevine resmen başlaması bekleniyor.