Gürcistan'da Muhalefet Adayını Açıkladı

Gürcistan'da Muhalefet Adayını Açıkladı

Gürcistan'ın muhalefet partilerinden oluşan Milli Konsey, 5 Ocak 2008'de yapılacak erken devlet başkanlık seçimleri için adayını açıkladı.

Gürcistan birleşik muhalefetin devlet başkanı adayı, milletvekili ve Milli Konsey'in liderlerinden Levan Gaçeçiladze (43) olarak açıklandı. Devlet Başkanı adayı Gaçeçiladze, seçimleri kazanması durumunda ülkede başkanlık sisteminin kaldıracağını açıklayarak, başbakan adayı olarak da eski Gürcistan'ın Dışişleri Bakanı Salome Zurabişvili'yi gösterdi.
Gürcistan muhalefeti, 5 Ocak'ta yapılacak erken devlet başkanlığı seçimlerine hangi adayla gireceğini açıkladı.

Milli Konsey lideri ve milletvekili Gaçeçiladze, muhalefetin ortak adayı olarak açıklandı. Gaçeçiladze başlıca amacının ülkede gerçek demokrasi ve insan hakları üstünlüğü sağlanması olduğunu ifade ederek, seçilmesi durumunda Gürcistan'da devlet başkanı makamının kaldıracağını ve ülkenin, halkın iradesini yansıtan parlamentodan seçilecek başbakan tarafından yönetilmesini sağlayacağını duyurdu.

Başbakanlık adayı olarak gösterilen Salome Zurabişvili, 2004-2005 yıllarında Gürcistan Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunmuştu. Devlet Başkanı Miheil Saakaşvili ile görüş ayrılıklarından dolayı muhalefete geçen Zurabişvili, Fransa'da mülteci durumundaki bir Gürcü ailede dünyaya geldi. Fransa Dışişleri Bakanlığı'nda önemli görevlerde bulunan Zurabişvili, 2003 Gül Devrimi öncesi Fransa Tiflis Büyükelçiliği'ne atanmış, Gül Devrimi'nden sonra Gürcistan vatandaşlığına geçmişti.

Gürcü milyarder Badri Patarkatsişvili ve İşçi Partisi lideri Şalva Natelaşvili de devlet başkanlığına adaylıklarını koyarken, siyasi gözlemciler, Saakaşvili'nin kazanma şansının hala yüksek olduğunu dile getirmekte. Saakaşvili, 7 Kasım'da Gürcü muhalefete polisin müdahalesi ile bağımsız İmedi Televizyonu'nun kapatılmasının ardından ülkede olağanüstü hal ilan etmişti. Batı tarafından gösterilen sert tepkiler karşısında geri adım atan Saakaşvili, 5 Ocak 2008'de erken devlet başkanlık seçimleri yapılacağını
ve olağanüstü halin önümüzdeki günlerde kaldırılacağını açıklamıştı.