Gürcistan'da 'kaset' savaşı

Gürcistan'da 'kaset' savaşı

2003’ün sonunda Mihail Saakaşvili’yi iktidara getiren halk darbesine destek çıkmış siyasiler şimdi ‘Mişa’nın iktidarına darbe planlamak suçlamasıyla karşı karşıya.

Ağustos 2008'de önce Güney Osetya ardından Abhazya'yı geri almak için başlatılan savaşta yaşanan hezimetin ardından kaynar kazana dönen Gürcü siyaseti, bugünlerde sıra dışı bir muhalefet-iktidar kapışmasına sahne oluyor. Saakaşvili kendisini terk eden eski ortaklarını bastırmak için her yolu denerken gerilim iki gün önce dokuz muhalifin tutuklanmasıyla zirve yaptı. İçişleri Bakanlığı, eski Parlamento Başkanı Nino Burcanadze'nin siyasi bloğu Demokratik Hareket-Bir Gürcistan ile küçük bir partiye mensup dokuz kişiyi 'darbe amacıyla silah satın almakla' suçluyor.

Ardı ardına gelen videolar

Bakanlık iddiayı desteklediği söylenen video kayıtlarını bölümler halinde yayımlamaya başladı. Görüntüler muhalefet partilerinin 9 Nisan'da Saakaşvili'ye 'git' demek için geniş çaplı gösteri yapmaya hazırlandığı sırada geldi. Bakanlığın medyaya servis ettiği haberlere göre, Burcanadze'nin partisinden tutuklanan kişiler silahları gösteriler sırasında kullanarak, iç savaş çıkarmayı planlıyordu. Gizli kameralarla çekilmiş video kayıtlarında tutuklanan bazı parti üyelerinin, silah tüccarlarıyla pazarlık yaparken ve silahları incelerken çekilmiş görüntüleri yer alıyor. Başka bir kayıtta ise tutuklular, 'kaç kişinin bu iş için destek verebileceği' konusunu tartışıyor. Başka bir kayıtta partinin Batum bürosunda çalışan bir kişi, aralarında suikast silahlarının da bulunduğu çok sayıda silahı incelerken görülüyor. Bürodaki tartışmada ise Saakaşvili'nin görevden ayrılması için savaş çıkarabilecek kadar ondan nefret eden bazı kişilerin varlığından bahsediliyor. Gürcistan savcılığı, 6 parti üyesinin yasa dışı silah satın almak ve bulundurmak suçlamasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacağını açıkladı. 'Gürcistan'ın Kurtuluşu' adlı başka bir gruba üye 2 kişinin de 'terör saldırısı ve darbe planlamak' suçlarıyla yargılanacağı belirtildi.

Muhalefet liderleri Nino Burcanadze (ortada), Levan Gaçeçiladze (solda) ve Konstantin Gamsakhurdia (sağda) Devlet Başkanı Saakaşyvili'yi devirmek için güç birliği yapıyor. Üçlü 23 Mart'ta Tiflis'te basın toplantısı düzenleyip hem iktidarın muhalefete baskıları hem de 9 Nisan mitingiyle ilgili stratejileri hakkında bilgiler verdi.

'Adamları Saakaşvili sızdırmış olabilir'

Burcanadze, dün akşam katıldığı bir televizyon programında, partisine üye olsalar bile haklarında kesin kanıt bulunursa cezalandırılmalarını herkesten önce kendisinin isteyeceğini söyledi. Ancak kanıtların bağımsız ve titiz bir incelemeden geçirilerek hangi koşullarda elde edildiklerinin ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Burcanadze, tutuklananlardan bazılarının provokasyon yapmak amacıyla partisine sızmış olabileceğini de kaydetti. Bazı muhalifler ise Saakaşvili'yi 9 Nisan nümayişine gölge düşürmek için böylesi bir komplo kurduğunu öne sürüyor.

Ajans Kafkas