Gürcistan Washington'da lobici kiraladı

Gürcistan Washington'da lobici kiraladı

Neo-Con gündemiyle eski Sovyetler coğrafyasına dalan eski ABD Başkanı George W. Bush’un gördüğü desteği yeni Başkan Barack Obama’da göremeyeceğini anlayan Gürcistan..

Neo-Con gündemiyle eski Sovyetler coğrafyasına dalan eski ABD Başkanı George W. Bush'un gördüğü desteği yeni Başkan Barack Obama'da göremeyeceğini anlayan Gürcistan, Washington'da lobi ve tanıtım atağına geçti.

Amerikan Kongresi'nin gazetesi The Hill'e göre Gürcistan yüz binlerce dolar saçıp Washington'da lobi, halkla ilişkiler şirketi ve danışmanlar kiraladı. Maksat yeni Amerikan yönetiminin politikalarına Gürcistan lehine etkide bulunmak.

Gazeteye göre Gürcistan medya ve halkla ilişkiler danışmanlığı yapması için Public Strategies'e altı aylığına 300 bin dolar ödeyecek. Ayrıca Gürcü lider Mihail Saakaşvili'nin yıllardır danışmanlıklarını yapan Gregory Maniatis ve Daniel Kunin'e strateji ve iletişim alanlarındaki yol gösterici maharetlerine karşılık 11 ayda 470 bin dolar ödenecek. Bu iki danışman Gürcü hükümetinin Ağustos 2008'de kiraladığı lobi şirketi Glover Park Group'la birlikte çalışacak. Tiflis bu gruba ağustostan beri 320 bin dolar ödedi.

2004'ten beri Tiflis'ten 950 bin dolar koparan lobi şirketi Orion Strategies ile bu kez yollar ayrıldı. Gürcü hükümeti ayrıca Brüksel merkezli PR şirketi Aspect Consulting ile de Avrupa'da halkla ilişkiler yürütüyor.

'Rusya Gürcistan'a karşı 20 milyon dolar ödedi'

Gürcistan istihbarat şefi Gela Bejuaşvili, 20 Mart'ta milletvekilleri ve parlamentonun savunma ve güvenlik komitesi üyelerine brifinginde Rusya'nın 2008'de Gürcistan'ı itibarını düşürmek için danışmanlık firmalarına 20 milyon dolar harcadığını öne sürdü. Bejuaşvili'ye göre Rusya'nın kiraladığı şirketler şunlardı: Ketchum, Kreab Gavin Anderson, Alston & Bird LLP, GPlus.