Gürcistan Rusya'yı Suçladı (video)

Gürcistan Rusya'yı Suçladı (video)

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ''Rusya'nın, ülkesindeki istikrarı bozma çabasında olduğunu'' iddia etti.

Saakaşvili, muhalefet gösterilerini değerlendirdiği açıklamasında, demokratik bir ülkede yaşadıklarını ve herkesin ifade özgürlüğüne sahip olduğunu kaydetti.

Saakaşvili, muhalefetin günlerdir parlamento önündeki ana yolu trafiğe kapattığını ve buna hiçbir şekilde müdahale etmediklerini, ancak bugün göstericilerin tüm uyarılara rağmen dağılmadığını ve yolu açmak isteyen polise karşı çıktığını söyledi.

Avrupa ülkelerinde olduğu gibi polisin yasalar çerçevesinde göstericilere müdahale ettiğini ve bu durumun her ülkede yaşandığını anlatan Saakaşvili, ancak bazı ülkelerin Gürcistan'daki gergin ortamdan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Rusya'nın, Gürcistan'daki siyasi istikrarı bozma çabasında olduğunu ileri süren Saakaşviili, istihbarat birimlerinin tüm bu gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Saakaşvili, bazı muhalefet üyelerinin de maddi destek karşılığında Rusya hükümetiyle işbirliği içinde olduğunu öne sürdü.
Polisin göstericilere müdahalesinden sonra, ortamın çok gerildiğini, polis araçlarında hasar meydana geldiğini ve masum çok sayıda insanın da zarar gördüğünü anlatan Saakaşvili, ülkenin daha demokratik ve düzenli olması, iç istikrarın korunması için her şeyi yapacaklarını kaydetti.

Güçlü bir parlamentoya sahip olduklarını kaydeden Saakaşvili, parlamentonun sorunlara diyalog yoluyla çözüm bulunması için her şeyi yaptığını ve olayların bu aşamaya gelmemesi içinde gerekli uyarılarda bulunduğunu ifade etti.

Rusya'nın, Kosova'nın bağımsız olması halinde Güney Osetya ve Abhazya'nın da bağımsızlıklarını tanımak için hazırlandığını söyleyen Saakaşvili, meydanlarda gösteriler yapmak yerine ülkenin toprak bütünlüğünü nasıl sağlayacakları konusunda düşünmeleri gerektiğini söyledi.
Saakaşvili, kavga etme ve çatışma zamanı olmadığını, her zamankinden daha fazla birlik içinde hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.

Rusya'nın, Tiflis Büyükelçiliğinde görevli birkaç diplomatın istihbarat faaliyetlerinde bulunduğu için tutuklandığını ve bu kişilerin Rusya'ya gönderileceğini kaydeden Saakaşvili, ayrıca Rusya'da bulunan büyükelçilerinin de danışmalarda bulunmak üzere Tiflis'e çağrıldığını kaydetti.
Saakaşvili, sorunlara diyalog yoluyla çözüm bulmak istediklerini belirterek, bu yolu kapatmadıklarını da söyledi.
Gürcistan'da polis, 2 Kasım'dan bu yana parlamento önünde hükümeti protestosunu sürdüren göstericilere bugün sert müdahale etmiş ve çıkan olaylarda çok sayıda gösterici yaralanmıştı.