Gürcistan medyasında yeni savaş senaryoları

Gürcistan medyasında yeni savaş senaryoları

Gürcistan'daki medya kuruluşları son günlerde, Rusya'nın bahar aylarında Kafkasya'da yeni bir savaşa girme hazırlığında olduğu iddialarına yer veriyor.

Rustavi2 televizyonunda yer alan haberde, Rusya'nın, Gürcistan ve Ukrayna'yı hedef alan "yeni bir plan" üzerinde çalıştığı öne sürüldü.

Haberde, Gürcistan'ın istikrarsızlaştırılmasını amaçlayan bu yeni senaryonun, "protesto gösterileri ve sorunlu bölgelerde bahar aylarında yaşanacak muhtemel askeri provokasyonları" içerdiği belirtildi. İktidar partisi milletvekili Şota Malaşkia, Rusya'nın, "kendi krizini örtmeyi amaçladığını" söyledi.

Haber siteleri ayrıca, Rus siyaset uzmanı Pavel Felgelgauer'in, "Rusya'nın yeni bir savaş hazırlığında olduğu ve bu planın ayrıntılarının da belirlendiği" yorumuna yer verdi. Haberde, olayların çok sayıda Rus askerinin öldürülmesiyle başlayacağı, bunun da "savaşın başlaması için iyi bir neden olacağı" belirtildi.

Kaynaklarının üst düzey Rus askeri yetkililer olduğunu kaydeden Felgengauer, Rus yönetiminin bu kez Gürcistan'ın başkentine girmekten çekinmeyeceğini, Rus ordusunun Vaziani askeri üssü, uçak fabrikası ve havaalanını ele geçirerek, başkentin dünya ile bağlantısını keseceğini öne sürdü.

Rus uzman, "ülkedeki ekonomik krizin üstünü örtmek isteyen" Rusya'nın, başkenti kuşattıktan sonra Gori ve Abhazya'dan saldırıya geçeceğini iddia etti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, İspanya'ya yaptığı ziyaret sırasında aksi yönde fikir belirtmiş, Rusya'nın içine düştüğü ekonomik kriz nedeniyle komşularına karşı saldırgan davranamayacağını söylemişti.

Gürcistan'daki bazı uluslararası siyaset uzmanları ise Rusya'nın yeni bir savaş hazırlığında olduğu yönündeki iddiaların "abartılı" olduğu değerlendirmesi yapıyor.

Politika uzmanı Gogi Hutsişvili, Rusya ile Gürcistan arasındaki durumun gerginleşmesinin mümkün olduğunu ancak Gürcistan hükümetinin, mevcut durumu olduğundan daha ciddi göstermeye çalıştığını söyledi. Askeri bir müdahale tehlikesi olmadığını ifade eden Hutsişvili, bölgede paniğe neden olacak bir gelişme olmadığını belirtti.

Hutsişvili, Gürcistan'ın provokasyonlara uyup durumu gerginleştirmesi durumunda "Rusya'nın bu fırsatı sonuna kadar kullanabileceğini" kaydetti.

Uzman Paata Zakareişvili de yaptığı açıklamada, "Gürcistan hükümetinin, bu haberleri bahar aylarında düzenlenmesi planlanan muhalefet gösterilerini engellemek amacıyla yaydığı" yorumunu yaptı.

Zakareişvili, "Şu anda, savaş çıkması için bir neden yok. Abhazya ile Güney Osetya'da kontrolü tamamen ele geçirme amacına ulaşan Rusya, Gürcistan ile savaşmak istemiyor. Rusya, Tiflis'e girmek isteseydi bunu yapardı" diye konuştu.

ajanslar