Gürcistan Bölünme İle Karşı Karşıya

Gürcistan Bölünme İle Karşı Karşıya

Kosova'nın bağımsızlık ilanından sonra Rusya'nın desteğini alan Gürcistan'ın Güney Osetya ve Abhazya bölgeleri bağımsızlıklarının tanınması için harekete geçti.

Kosova'nın bağımsızlık ilanından sonra Rusya'nın desteğini alan Gürcistan'ın Güney Osetya ve Abhazya bölgeleri bağımsızlıklarının tanınması için harekete geçti. İki bölge bağımsızlıklarının tanınması için Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na başvuruda bulundu.

100 bin nüfusu olan Güney Osetya'nın BM'ye başvuru mektubunda, "17 yıldır uygulamada bağımsız olarak yaşayan bölgenin kendi ayakları üzerinde durabildiği bir gerçek. Bu yüzden bağımsızlığımızın Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edilmesini istiyoruz." denildi. 200 bin nüfuslu Abhazya özerk bölgesinin de hafta sonuna kadar tüm başvuruları tamamlaması bekleniyor. Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba bağımsızlıklarının Rusya ve diğer ülkeler tarafından tanınması için her türlü çabayı ortaya koyacaklarını söyledi.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'nın konuyu 13 Mart'ta gündeme alması bekleniyor. Kosova'nın 17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Gürcistan'ın özerk bölgeleri kendi durumlarının da acilen değerlendirilmesini istiyor. Rusya Kosova'nın bağımsızlığının Kafkaslar'da ve Balkanlar'da başkaca bağımsızlıklara neden olabileceği uyarısı yapmıştı. Kosova'nın bağımsızlığını 'Pandoranın kutusunun açılması' olarak değerlendiren Moskova'ya göre Abhazya ve Güney Osetya ile ilişkilerin yeniden değerlendirilmesinin zamanı geldi. Nitekim Duma Kosova'nın bağımsızlık ilanından sonra yaptığı açıklamada Rusya'nın Gürcistan'ın özerk bölgeleri ile ilişkileri yeniden gözden geçirme zamanının geldiğini açıklamıştı.

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını ilan etmesi üzerine Tiflis yönetimi ile kanlı çatışmaların yaşanmasına neden olmuştu. Olayları bastırmak üzere bölgeye gelen Rus barış gücü askerleri iki özerk bölgede görev yapmaya devam ediyor. Halkın yüzde 80'nin Rusya pasaportu taşıdığı bölgelerde Rusya başkanlık seçimleri için de sandıklar konulmuştu. Gürcistan hükümetinin hukuk dışı ilan ettiği oy verme işlemi ile ilgili açıklamada bulunan Güney Osetya başbakanı Yuri Morozov, "Ben Güney Osetya'nın geleceği için oy verdim. Güney Osetya'nın bağımszılığı kısa sürede Rusya tarafından tanınacak. Ardından da biz Rusya'ya dahil olacağız" demişti.

Rusya'da önemli bir çevre Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarının tanınmasının Rusya içinde yer alan Dağıstan ve İnguşetya gibi bölgelerin de bağımsızlık taleplerini tetikleyeceğini savunuyor. Nitekim aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirnovski bu konu ile ilgili yönetimi uyararak, "Eğer biz ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlıklarını tanırsak, Dağıstan, Inguşetya gibi bölgler de bağımsızlık talebinde bulunabilir. Bu da Rusya'ya karşı sonu gelmeyen bir savaşa dönüşebilir." demişti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de Rusya'yı uyararak, "Ateşle oynama, toprak bütünlüğümüzü korumak ve sınırlarımızı müdafaa etmek için sonuna kadar mücadeleye hazırız." uyarısı yapmıştı.