Gürcistan BM'yi Hesap Vermeye Çağırdı

Gürcistan BM'yi Hesap Vermeye Çağırdı

Gürcistan’ın ateşli milliyetçi Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un bölgesel çatışma riskini artırdığı için kapatılmasını istediği gençlik kampından BM’ye çattı.

Abhazya’daki savaş Gürcistan’ın 1992’de başlattığı işgalle başlamışken Gürcü lider, BM’yi savaşın sonuçlarının ortadan kaldırılması ve mültecilerin geri dönüşü konusunda Gürcistan'a karşı hesap vermeye çağırdı.

Abhazya sınırındaki Zugdidi bölgesinin Ganmuhuri köyünde mayısta kurulan vatanseverler yaz kampında gençlere seslenen Saakaşvili, "Biz, Abhazya'da insanlığa karşı işlenmiş olan suçların sonuçlarının ortadan kaldırılması için BM'nin neler yaptığı, mültecilerin geri dönüşü ile ilgili BM'nin çok sayıdaki kararlarının yerine getirilmesi konusunda neler yapıldığı, tabi Gal'e değil, Sohum'a geri dönüş konusunda yapılanlar hakkında rapor istiyoruz" dedi.

‘BM’ninki ahlaksız tavsiye’

Saakaşvili, BM Genel Sekreteri’nin temmuz sonunda Gürcistan'a kampın Abhazya sınırından uzaklaştırılması çağrısına da ağır bir yanıt verdi: "Gereksiz ve ahlaksızca tavsiyeler bize lazım değil. Bu kampı başka bir yere taşıma konusunda dostluk nasihatlerine de ihtiyacımız yok.” Abhazya’nın temsil edilmediği platformlarda gerek mülteciler konusunda yanlış bilgiler vererek, gerekse Gürcü tarafının savaşı başlatan taraf olduğunu unutup Abhaz yönetimini ‘saldırgan’, ‘eşkıya’ ve ‘haydut’ olarak resmederek uluslararası toplumu yanıltmakla eleştirilen Saakaşvili, çıkışını şöyle sürdürdü: “Bize gerekli olan, uluslararası organizasyonları adaletsizliğe karşı seslerini yükseltmeleridir. Biz buradan gitmeyeceğiz. Eşkıyalar ve ayrılıkçılar gitsin, bize ait olan da geri verilsin."

Toplam nüfusun 525 bin çıktığı 1989'daki sayıma göre Gürcü nüfusu 239 bini geçmezken Saakaşvili savaş sırasında Abhazya’dan 320 bini Gürcü olmak üzere 500 bin kişinin mülteci durumuna düştüğünü iddia ediyor. Üstelik Gürcülerin tamamı Abhazya’yı terk etmediği gibi gidenlerin 70 bini de Gal bölgesine geri dönmüştü. Halihazırda Abhazya’da yaşayan toplam nüfus 100 bini Abhaz olmak üzere 300-350 bin civarında.

Saakaşvili kamptaki konuşmasında "Şunu ifade etmek istiyorum ki, Abhazya'dan kovulanların mülkleri evlerine geri dönmek isteyenlere ve Gürcistan devletine ait olacak. Garanti ediyorum ki, kanunsuzca yapılan sözleşmeleri lağvedeceğiz, kanunsuzca elde edilen tüm mallara el koyacağız ve kanunsuzca sahip olanlara hiçbir şey bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

Saakaşvili açılışta kampın barışa ve Gürcü-Abhaz halklarının ortak yaşamasına yönelik kültürel faaliyetler yürüteceğini iddia etmişti. Sohum ise kampın açılışını Gürcistan tarafından yapılan bir kışkırtma olarak değerlendirmiş ve bir an önce kapatılmasını istemişti.

Ajans Kafkas