Gürcistan, Afganistan işgaline de koşuyor

Gürcistan, Afganistan işgaline de koşuyor

Amerikan yedeğinde Irak işgalinde yer almış olan Gürcistan, ağustosta Rusya desteğindeki Güney Osetya ve Abhazya cephesinde uğradığı hezimete bakmadan bu kez Afganistan cephesine koşuyor.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze, Afganistan'da Tabilan'a karşı savaşan Amerikan öncülüğündeki NATO güçlerine yardım için 100 asker göndereceklerini açıkladı. Vaşadze, Gürcü Rustavi televizyonuna yaptığı açıklamada kısa sürede askerlerin Afgan cephesinde konuşlanacağını belirterek "Bu NATO güçlerinin görevlerini yerine getirmeleri için bizim katkımızdır" dedi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, bu hafta Polonya'nın Krakow kentindeki NATO savunma bakanları toplantısında Batılı müttefiklerden Tabilan'ın yeniden dirilerek kök söktürdüğü Afganistan'a daha fazla askeri katkı istemişti. Ülkesi ittifak üyesi olmadığı halde toplantıdan geri kalmayan Vaşadze, Gürcistan'ın NATO'ya girme hedefini de yineledi. Gürcistan, Irak işgaline 2000 askerle katılmış ancak ağustosta savaş çıkınca güçlerini Kafkas cephesine çekmek zorunda kalmıştı. 2002'den beri ABD'nin eğitim ve donanım desteği ile kendi ordusunu güçlendirmeye çalışan Gürcistan, NATO'nun Kosova misyonuna da askeri katkıda bulunmuştu.

Ajans Kafkas