Güney Osetya ile İsrail arasında şaşırtan bağlar!

Güney Osetya ile İsrail arasında şaşırtan bağlar!

Güney Osetyalı bir bakan, en son Ağustos 2008 savaşında Gürcistan’ı silahlandıran ülkeler olarak ABD ve Ukrayna ile birlikte adı geçen İsrail ile aktif ilişkiler içinde olduklarını söylemekle kalmayıp iki ülke arasında kader birliğinden de bahsetti.

Güney Osetya Turizm Bakanı Eleonora Bedoyeva, ülkesinin İsrail ile ilişkilerin gelişmesi için her türlü çabayı sarf ettiğini belirtti. Bedoyeva, kendi tarihi anavatanlarında Gürcistan'a karşı bağımsızlık savaşı veren Güney Osetya ile Filistinlileri sürerek kutsal toprakları işgal eden İsrail arasında güvenlik açısından durumun benzer olduğunu savundu. Bedoyeva "İsrailliler ve dünyadaki Yahudiler bize üzüntülerini ifade ettiler, başımıza gelen trajediden ötürü duygularını paylaştılar. Biz, Yahudi ve Osetler birbirimizi iyi anlıyoruz" dedi.

İsrail'de kültürel ilişkilerin gelişmesi meselesiyle ilgilenen Güney Osetya Turizm Bakanlığı'nın bir temsilcisinin bulunduğunu belirten Bedoyeva ­"İsrail ile son bir yılda çeşitli alanlarda, özellikle de kültür alanında mükemmel ilişkilerimizin oluşmaya başlamış olmasından ötürü çok memnun olduğumu belirtmek isterim. İsrail Çocuk Sanat Merkezi'nin davetlisi olarak kabiliyetli çocuklarımız, ekiplerimiz oraya gitti. İsrailliler onları çok güzel karşıladı, onlarla ilgilendi" dedi. İsrail Çocuk Sanat Merkezi'nin başkanlığını Shinval'de doğmuş Elion Vilençik yürütüyor.

Karşılıklı turist akını olacağını düşünen bakan, Güney Osetya'daki birçok vatandaşın Kudüs başta olmak üzere kutsal yerleri ziyaret etmek, oradaki dostları ve yakınlarını görmek istediğini kaydetti. 'Kökenler' adlı yeni bir projeden söz eden Bedoyeva, bu çerçevede Osetya'dan giderek İsrail'e yerleşmiş Yahudiler için atalarının mezarlarını ziyaret etmeleri için gruplar halinde turlar düzenleyecekleri bilgisini verdi. Bedoyeva, "İsrail'deki Shinvallilerin Güney Osetya'yı ziyaret edip doğdukları yerleri görmeyi istediklerini biliyoruz. Sene sonuna kadar ilk İsrailli grup Kuzey Osetya'nın başkenti Vladikavkaz'a uçacak" dedi.

Güney Osetya yönetimi bu projenin etkisiyle zamanla İsrailli yatırımcıların gelmesini de umuyor.

Ajans Kafkas