Fransa, İran Devrim Muhafızlarını Terör Listesine Almayı Düşünüyor

Fransa, İran Devrim Muhafızlarını Terör Listesine Almayı Düşünüyor

Fransa, İran Devrim Muhafızlarını terör örgütü ilan etme ihtimalini göz ardı etmiyor

Fransa Dışişleri Bakanlığı Salı günü, Almanya'nın hareketin "önemli ve mantıklı" olacağını söylemesinden bir gün sonra, İran Devrim Muhafızları'nın da "terör listelerinde" yer alması fikrini dışlamadığını duyurdu.

Paris ile Tahran arasındaki ilişkiler, Fransa'nın da katıldığı nükleer müzakereleri yeniden canlandırma çabalarının boşa çıkması nedeniyle son aylarda kötüleşti.

Tahran ise Fransa'nın şu sıralar "İran'ın göstericileri bastırmasına" yönelik eleştirileri ışığında 7 Fransız vatandaşını tutukladı.

Avrupa Birliği, "baskı ve Rusya'ya silah tedariki nedeniyle" İran'a karşı dördüncü bir yaptırım paketini imzalamayı tartışırken, bloğa üye devletler Devrim Muhafızları'nın "terör örgütü" olarak sınıflandırılması çağrısında bulundu.

İngiltere'nin önümüzdeki haftalarda bu kapsamda bir karar alması bekleniyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anne-Claire Legendre gazetecilere verdiği demeçte, Paris'in İran devrim muhafızlarının dahil edip etmeyeceği sorulduğunda, "Bu baskı devam ettiği göz önüne alındığında, Fransa Avrupalı ​​ortaklarıyla hiçbirini dışlamadan yeni yaptırımlar uygulamak için çalışıyor" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalina Baerbock ise Pazartesi günü "yeni bir yaptırım paketinin yeterli olmayacağını" söyledi.

Twitter hesabından da İran Devrim Muhafızları'nın terör listesine alınmasının siyasi düzeyde önemli ve mantıklı olduğunu, bunun için öncelikle yasal engellerin aşılması gerektiğini vurguladı.

1979'daki İran devriminden sonra hükümeti korumak için kurulan Devrim Muhafızları, nükleer programlar ve balistik füzelerden sorumlu olmasının yanı sıra ekonominin ve silahlı kuvvetlerin geniş sektörlerini kontrol etmesi nedeniyle İran'ın siyasi sistemi üzerinde büyük etkiye sahip.