Forbes: BAE, Amerikan Yörüngesinden Ayrılacak

Forbes: BAE, Amerikan Yörüngesinden Ayrılacak

Ekonomi dergisi "Forbes" bir haberde, Suudi Arabistan'ın ardından artık Amerikan müttefiklerinin yörüngesinden çıkma sırasının BAE'ye geldiğini yazdı.

Ekonomi dergisi "Forbes" analitik bir haberde, Suudi Arabistan'dan sonra bir başka Arap ülkesinin, yani BAE'nin, Amerika Birleşik Devletleri'nin müttefiklerinden ayrılabileceğini yazdı.

"Russia Elium" haber sitesinin haberine göre Forbes, "Her şey Suudi Arabistan'la başladı; Joe Biden'ın Temmuz ayında Riyad'a yaptığı ziyarette soğuk karşılandı. Ardından Suudiler, İran'la yakınlaşmada arabulucu olarak Çin'i seçti, sırada Birleşik Arap Emirlikleri var dedi

Bu raporun devamında ise şu ifadelere yer verildi: BAE, Suudi Arabistan gibi birçok yönden ABD örneğini izledi ancak bundan sonra Abu Dabi, BAE'nin genel çıkarları için çalışacak.

Forbes şöyle devam etti: "Bu, BAE'nin ABD ile aynı fikirde olmaması veya hatta çıkarlarını jeopolitik konularda ABD'nin çıkarlarından ayırması gerektiği anlamına geliyorsa, öyle olsun."

Bu rapor, ABD Başkanı Joe Biden'in geçen yazdan beri BAE hükümeti Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ı Washington'a davet ettiği, ancak şu ana kadar bu gezi ve görüşmenin gerçekleşmediği; Medya bunu BAE ile ABD hükümeti arasındaki ilişkilerdeki sorunların bir göstergesi olarak değerlendiriyor.

Rapor ayrıca, ABD Hazine Müsteşar Yardımcısı'nın BAE'ye "yaptırımların zayıf uygulanması" olarak tanımladığı şey için dava açtığını da ortaya koyuyor. Haber kaynakları, ABD'li yetkilinin, Washington yaptırımlar uygulasa bile Abu Dabi'nin "[ilişkileri üzerindeki] herhangi bir kısıtlamayı basitçe görmezden geleceğini" vurguladığını söylüyor.

Bu Amerikan yayını, raporunun bir başka bölümünde, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ABD için ticaret ve ekonomi ve siyasi nüfuz açısından önemli bir ortak olduğunu belirterek, bu ülkenin askeri teçhizatın dördüncü büyük ithalatçısı olduğunu da sözlerine ekledi.

İran ile Suudi Arabistan arasında Çin'in arabuluculuğu ve Pekin'in Tahran-Riyad görüşmelerine ev sahipliği yapmasıyla diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik anlaşmanın ardından, Amerikan yayınları ve analistler, Batı Asya bölgesindeki Washington'un isteklerine aykırı gelişen gelişme sürecinden endişelerini dile getirdiler. . Suudi dış politikasındaki değişimi, Arap ülkelerinin Amerika ve Batılı ülkelerden uzaklaşmasının ilk adımı olarak nitelendiriyorlar.

Kaynak: TEVHİDHABER