Fırtına koparan tatbikat başladı

Fırtına koparan tatbikat başladı

NATO, Rusya’nın öfkesini çeken Gürcistan’daki ‘Cooperative Longbow -Cooperative Lancer 09 askeri tatbikatına Vaziyani üssünde başladı.

Moskova'nın Kafkasya'nın istikrarına tehdit olarak gördüğü tatbikata yönelik tepkisine paralel olarak Letonya, Estonya, Moldova, Sırbistan ve Kazakistan tatbikattan çekildi. Tatbikat Tiflis yakınlarındaki Muhrovani üssünde Rusya'nın kışkırtmasıyla çıktığı iddia edilen askeri isyan ile darbe planladıkları suçlamasıyla bazı askerlere karşı düzenlenen operasyonun ardından başlamış oldu.

Barış için işbirliği programı çerçevesinde 1 Haziran'a kadar sürecek tatbikat kapsamında, ilk aşamada askerlere karargah-komuta eğitimi verilecek ve daha sonra eğitimler askeri poligonda sürecek. Tatbikat resmi olarak 11 Mayıs'ta başlayacak. Tatbikata Türkiye, ABD, Britanya, Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan, Yunanistan, Kanada, Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İspanya, Makedonya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden bine yakın personel katılıyor.

Rusya Devlet Başkanı Dimitrii Medvedev, askeri tatbikatın açık bir kışkırtma olduğunu belirtip bunun olumsuz sonuçları olacağı uyarısı yapmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rusya'nın tatbikata gözlemci göndermeyeceğini açıklamıştı.

NATO, geçen yıl ağustosta Gürcistan'ın çıkardığı savaşın ardından Rusya ile ortaklık konseyi toplantılarını dondurmuştu. Aylar süren müzakerelerin ardından konsey toplantılarına bu ay başlanması kararlaştırılmış ama hem bu tatbikat hem de ittifakın iki Rus diplomatı casuslukla suçlayıp Brüksel'deki karargahından kovması üzerine Moskova toplantıya katılmayacağını duyurmuştu.

Ajans Kafkas