Fas ile İsrail Rejimi Arasındaki Normalleşme Anlaşmasının Bilinmeyen Ayrıntıları Ortaya Çıktı

Fas ile İsrail Rejimi Arasındaki Normalleşme Anlaşmasının Bilinmeyen Ayrıntıları Ortaya Çıktı

Kushner'in sözlerinden Fas ile İsrail rejimi arasındaki barış anlaşmasının perde arkası ortaya çıktı

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Tump'ın damadı, Fas ile Siyonist rejim arasında diplomatik ilişkilerin geri dönüşüne ilişkin perde arkası anlaşmanın bir kısmını ortaya çıkardı.

ISNA'ya göre, Fransız dergisi "jeune afrique", Amerika Birleşik Devletleri'nde 23 Ağustos'ta yayınlanan "In the Heart of History: Memoirs of the White House" başlıklı kitaptan Aralık 2020'de varılan anlaşmayla ilgili paragrafların yer aldığı bölümleri yayınladı. Fas, ABD ve İsrail kazanıldı ve ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner en önemli katılımcılarından biriydi.

Kushner, kitabında Fas'ı bölgenin güvenliğini garanti eden ve IŞİD veya Boko Haram gibi terörist grupların yayılmasından kaçınan istikrarlı bir ülke olarak nitelendirdi. Fas Kralı 6. Muhammed'i çok yetenekli bir iş adamı ve halkı tarafından takdir edilen bir adam olarak nitelendirdi.

Rabat'ta kaldığı süre boyunca, sıcak ve beklenmedik bir karşılama aldığını, çünkü Trump'ın Rabat'a 2026 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapması için şiddetli baskısı nedeniyle Faslıların soğuk tepkisinden endişe duyduğunu açıkladı. Oradaki görüşmelerin "Kuzey Afrika ve Orta Doğu'daki gelişmeler ve ilerlemeler" üzerine odaklandığını söyledi.

ABD'nin Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanımasıyla ilgili olarak Kushner, asıl engelin ayrılıkçı pozisyonlara sahip Silahlı Hizmetler Komitesi eski başkanı Cumhuriyetçi Senatör James Inhoe'dan geldiğini söyledi. Beyaz Saray ile seçilen yetkili arasında Amerikan iç politikasıyla ilgili konularda durumun çözülmesine yardımcı olan bir ara çözüme ulaşıldığını kaydetti.

Ayrıca Siyonist rejimin eski başbakanı Benjamin Netanyahu'nun iletişim ofisi açmak istemediğini, ancak rejimin Fas'ta büyükelçiliğinin açılmasını istediğini ve bu önerinin (Fas dışişleri bakanı) Bourita tarafından tamamen reddedildiğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı