Faizci düzende yoksullukla mücadele edilemez

Faizci düzende yoksullukla mücadele edilemez

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, , "Yapılan yardımlar bir yere kadar. Yoksullukla bu şekilde mücadele edilemez. Elbette yardımlar olmalı. Ama asıl bunun sebebi olan faizci kapitalist sistem değiştirilmelidir" diye konuştu

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, Türkiye'deki yoksulluğun kaynağının faizci kapitalist sistem olduğunu söyleyerek, "Yapılan yardımlar bir yere kadar. Yoksullukla bu şekilde mücadele edilemez. Elbette yardımlar olmalı. Ama asıl bunun sebebi olan faizci kapitalist sistem değiştirilmelidir. Yoksa bu adaletsizlik hiçbir zaman düzelmez. Çünkü bakın, son birkaç yılda Türkiye'deki zengin milyonerlerin sayısı, 26 bin den 29 bine ulaşmış. Halk fakirleşirken, zenginlerin sayısının hızla artması, sistemdeki yanlışlığı ortaya koyuyor" diye konuştu.

YOYAV'ın düzenlediği seminerde 'Sistemden Kaynaklanan Yoksulluk' konusunda bir sunum gerçekleştiren Yülek, Türkiye'de ve dünyadaki adaletsiz ve haksız gelir dağılımını ortaya koydu. Türkiye'de 480 milyarlık mevduatın yüzde 42'sinin 29 bin mevduat hesabına ait olduğunu söyleyerek, "Varlıklı kesimde; herkesin bankalarda 4-5 hesabı bulunduğu gerçeği göz önüne alınırsa, Türkiye'deki zenginliğin yüzde 42'sinin 5-6 bin ailede olduğunu ortaya çıkarır. Bu adalet değildir. Haksızlıktır. Bu düzen böyle gitmez" dedi.

2 liraya bir insan nasıl karnını doyurur?
Yine TÜİK'in dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı için belirlediği 275 TL'yi de eleştiren Yülek, "4 kişilik bir ailede kişi başına aylık, 68 TL düşer. Bu da günde, 2 liraya denk gelir. Soruyorum size, 2 liraya bir insan nasıl karnını doyurur? Diyanet'in bu yıl tespit ettiği fitre miktarı yani 2 öğün karnını doyurmak için gerekli olan para, 6 liradır. Bu da sadece bir kişinin bir ay boyunca karnını doyurmasının maliyeti 180 lira demektir. 4 kişilik aileye maliyeti ise, 720 lira. Peki bu ailenin barınma, su, elektrik, ısınma ve yol ihtiyaçları nerede? Böyle tarif olmaz. Yoksulluk tarifi yeniden yapılmalıdır" dedi.

Dünyadaki yoksulluğun durumu hakkında da bilgi veren Yülek, her 6 saniyede açlıktan bir çocuğun öldüğüne işaret ederek, " Dünyada 1 milyar insan, günde 1 dolarla; 2,5 milyar insan ise 2,5 dolarla geçiniyor" dedi. Türkiye'de insani yardımlara bir yılda aktarılan kaynağın 5 milyar lira olduğunu kaydeden Yülek, buna karşılık devletin bir ayda faize ödediği miktarın ise 5,2 milyar lira olduğuna dikkat çekti. Yülek, "Demek ki, bir ay faiz ödemezsek Türkiye genelinde yoksullara yapılan yardımları iki katına çıkaracağız. Bu parayla emeklinin maaşını yüzde 50, memurun maaşını yüzde 20, çiftçinin gelirin ise yüzde 10 artıracağız" dedi.