Erdoğan'dan Esnafa Müjde!

Erdoğan'dan Esnafa Müjde!

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de esnaf ve sanatkarlara sadece yurt içinde değil, küresel pazarlarda da rekabet gücü kazandırmayı amaçladığını vurguladı

Sömürü isyanı

6 bakan ve bürokratıyla 1 milyon 900 bin esnafa yönelik Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Stratejii Belgesi ve Eylem Planı'nı (ESDEP) açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de esnaf ve sanatkarlara sadece yurt içinde değil, küresel pazarlarda da rekabet gücü kazandırmayı amaçladığını vurguladı

Başbakan Erdoğan, TOBB üyeleri gibi esnafın da 1'er kişi daha istihdam etmesi halinde işsizliğin azalacağını söyledi. Erdoğan TOBB'u da emek sömürüsü konusunda uyardı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de işsizlik sorununun yapısal değil, sanal ve insani bir sorun olduğunu belirterek, "Çünkü şu anda Anadolu'nun birçok yerinde işadamlarımız olaya yaklaşımda ne yazık ki parasal çıkar noktasındaki adımlarını ön plana çıkarıyor" dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı, (ESDEP) Başbakan Erdoğan'ın katıldığı toplantıyla açıklandı. Toplantıda işsizlik ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, TOBB'un 1 milyon 300 bin üyesinin her birinin 1'er kişi alması durumunda işsizliğin 3 puan azalacağını belirterek, "O zaman da 10 puanın altına iner. Buna esnaf ve sanatkârlar da katılırsa bu rakam daha da aşağıya iner" dedi.

'ÖZELLİKLE TEKSTİL ACIMASIZ'

Türkiye'de vergilerin yüzde 85'ini büyük işadamlarının ödediğini ve yüzde 10 - 15'inin küçük ölçekli işletmelerden geldiğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: "Nasıl daha fazla kazanırım derken orada insanımızın sömürüsü, emek sömürüsü yapılıyor. Bu kadar açık konuşuyorum. Özellikle tekstil sektörü çok acımasız. Özellikle kadınların istihdam edildiği yerlerde acımasızca görüyoruz. Sosyal güvence noktasında acımasız davranışların olduğunu görüyoruz. Sıkıştırdıkça bunlar feryada başlıyorlar. Biz üzerine gideceğiz, gidiyoruz. TOBB olarak siz çözdünüz, çözdünüz, çözmezseniz dolaştığım illerde, bakanlar da sanayi ve ticaret odalarıyla birebir görüşerek anlaşacağız. Emeği sömürerek ben zengin oldum demek olmaz."

1 milyon 900 bin esnaf ve sanatkârı ilgilendiren ve kısa adı ESDEP olan eylem planı 7 öncelikli madde ve 30 tedbirden oluşuyor. Paketteki 7 öncelik şöyle:

* Kredi ve finans şartlarının iyileşmesi.
* Vergi istihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılması.
* Eğitim ve danışmanlığın geliştirilmesi.
* Yenilikçilik ve girişimciliğin geliştirilmesi.
* Altyapı kümelenme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi.
* Hukuki düzenlemelerin yapılması.
* Esnaf ve sanatkarların AB programlarından faydalanmasının sağlanması.

Küçük esnafa limitli vergi muafiyeti geliyor
Esnaflara düşünülen somut iyileştirmelerden bazıları şöyle:
1 - Vergiden muaf esnaf belgesi ile çok küçük ölçekli işyerlerinden belli bir limite kadar vergi alınmayacak. Kademeli bir biçimde belli limite ulaşanlar vergi dairesinin kapsamına girecek. Bu kapsamdan küçük ölçekli berber, terzi gibi birçok esnaf ve sanatkâr yararlanabilecek.
2 - TESK, Sosyal Güvenlik Kurumu'nunu yönetim kuruluna girecek. - Esnaf ve Sanâtkarın Milli Prodüktivite Merkezi aidatı kalkacak.
4 - Halk Bankası'nın faizde yüzde 50'lik desteği devam ettirilecek.
5 - Altyapı kümelenme ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesinde yeni ürün ve üretim modelleri geliştirmek için esnaf ve sanatkârlarla üniversitelerarası işbirliği geliştirilecek.
6 - Avrupa Birliği katılım öncesi yardım aracından yararlanmak için bölgesel yardım edilebilirlik operasyonel programı hazırlandı. Bu programa göre yaklaşık 14 milyon euroluk kaynak, esnaf ve sanatkârlar dahil, ilgili tüm tarafların proje hazırlama ve geliştirme kapasitesini artırmak üzere kullanılacak.