Doğan'a kesilen cezayı anlamak için

Doğan'a kesilen cezayı anlamak için

Doğan Grubu'na kesilen vergi cezasını anlamak için tıklayın...

Teke Teke'te Fatih Altaylı'nın konuğu olan Gelirler Kontrolörleri Vakfı Başkanı İbrahim Türkiş, canlı yayında Doğan Grubu'na kesilen vergi cezasıyla ilgili teknik ayrıntıları anlattı.

Vergi inceleme elemanlarına kimsenin talimat veremeyeceğini, yönlendirmede bulunamayacağını söyleyen Türkiş, "Hiç bir denetim elemanına hiç kimse yön bile gösteremez. Bu şekilde ifade edilerek denetim elemanlarının baskı altına alınmaya çalışıldığı gözükmektedir. 'Git şuna ceza kes' kimse diyemez. Konuşulduğu gibi basit şeyler değildir. Gazetenin patronu bu konularda bilgi sahibi olmayabilir. Çünkü konuşulan konular çok karmaşık meselelerdir." dedi.

Vergi uzmanı İbrahim Türkiş, Doğan Grubu'nun yaptığı işlemin vergi kaçırma amaçlı olarak değil de RTÜK yasasına karşı perde oluşturmak amacıyla yapıldığını belirterek, cezaya sebep olan olayı şöyle anlattı:

"Biz raporu göremedik. Raporu net olarak görenler vergi inceleme elemanlarıdır. Yanılmıyorsam 4 kişilik bir ekip yazmış raporu. Okuma grubuna gidiyor daha sonra, onlar da meslekte daha kıdemli elemanlardan oluşur.

Doğan Grubu'na başlatılan 1. vergi incelemesi gelen bir ihbar ile başlamış. Doğan Grubu'nun yabancı bir gruba belirli bir hissesinin satışı durumu var. Halka açık da bir şirket olduğu için halka açık hisselerin yabancılar tarafından alınması mümkün. Bu sebeple RTÜK yasasına muhalefet edilmesi durumu oluşabileceği düşünülerek, şirketin hisselerinin başka şirketlere satışı yapılıyor. Şirketler arasında sürekli bir hisse devri yapılıyor. Aslında burada para kazanılmıyor. Burada yapılan RTÜK'e karşı bir perde oluşturmaya çalışılıyor. Bu durumu gören inceleme arkadaşlarının talebiyle de 2. inceleme başlatılıyor.

İki aşamalı bir problem söz konusu. Günlerdir hukukçular yazıyor ama vergi ile ilgili donanımı olmayanlar da yazıyor. Bu hadisenin özünün vergi kaçırmak olmadığını da samimi olarak söylüyorum. Kendi pozisyonlarını sıkıntılı göstermemek için hisse değişimi olmuş.

Hisse değişiminde iki şirketin olduğunu düşünün sizin hisselerinizi ben alıyorum. Sizin yöneteminizi ve hisse çoğunluğunuzu ele geçiriyorum ve size bir hisse veriyorum. Bu yapıdan bu yapıya geçmiş oluyorum. Burada kanun koyucu net kurallar koymuş. Doğan grubunun sattığı hisseleri yine Doğan grubu alıyor. Şirketler birinden birine geçmiş. Arkadaşlar yanlış anlamaya kurban gitmek istemiyorlarsa raporu bize sunsunlar. Haklı olduklarını düşünüyorlarsa tüm boyutlarıyla raporu sunsunlar. Haksızsa söyleriz.

Şirketin bir değeri vardır, bir de defter değeri vardır. Öz varlığınız yüksek görünür ama likiditeye dönmez. Doğan Grubu'nun ilgili şirketinin satışıyla ilgili bir ilanı var. 1.5 milyar dolar diye ilan etmişler. Artık bunun realize olmuş bir değeri var. Eğer hisse değişimini yapacaksanız, hukuka uygun olduğunu düşünüyorsanız niye bunu kendi değerinde yapmıyorsunuz?"