Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

Diyarbakır’dan neyin yolu geçer?

Zannedersem yıllar önce bölgeye yaptığı gezi esnasında zamanın başbakanı Mesut Yılmaz “Avrupa Birliğinin yolu Diyarbakır’dan geçer” demişti de bunun üzerine çok konuşulmuş, birileri için heyecan verici olan bu söz orada kalmış olsa da arada bir dillendirildiği oluyor.

Evet, Diyarbakır’dan bir şeyler geçer geçmeye de acaba neyin yolu?

Şahsen benim zihnim iki binli yılların hemen başından itibaren Diyarbakır merkezli çalışmaya başladı, hesaplarımın merkezinde hep Diyarbakır olmuştur.

Herkesin fark ettiği gibi o yıllardan itibaren İslami heyecanın, İslami etkinliklerin merkezi hep Diyarbakır olmuştur.

Gerek İslam’a yapılan saldırılar karşısında gerek İslam davası adına Muhammedî en gür sada hep Diyarbakır’dan yükselmiştir.

Fakat benim asıl dikkatimi çeken ve Diyarbakır merkezli düşünmeye sevk eden şey sadece toplumsal etkinlikler değil bunun gerisindeki ciddi şekilde ulemanın olmasıdır.

İki binli yılların hemen başında medrese âlimlerinin, seydaların ve cemaat önderlerinin bir araya geldiği sayısız toplantıya şahitlik ettim.

Ve İttihad-ı Ulema’nın kurulmasıyla bu iş çok değişik bir boyut kazandı, ümmet coğrafyasının dört bir yanından gelen âlimlerin katılımıyla her yıl büyük oturumlar düzenlenmeye başladı, İslam dünyasının bütün problemleri masaya yatırıldı, akademisyenler ve cemaat önderleri hayati meseleler için çalışmalarını sunmuşlardır.

Daha önemli bir şey, Ümmetin dört bir yanından gelen ulemanın oluşturduğu manzara ulusal sınırlar içine sıkışmış Müslümanların daralmış durumdaki ufuklarını açtıkça açıyor, ümmetin ne anlama geldiğini, ayrıca söz konusu ulemanın insanlığın içine düştüğü buhrandan nasıl çıkacağını göstermesi açısından da çok önemlidir.

Bu hafta sonu dünya İslam âlimlerinin sekizinci toplantısı yine Diyarbakır’da İTTİHAD-I ULEMA merkezinde gerçekleşecektir. En azından medya üzerinden takip etmenizi tavsiye ederim.

Diyarbakır’dan neyin yolunun geçmekte olduğunun adını artık siz koyun.

Hem de sadece bir şeyin yolunun geçmesi değil, bir şeylere merkez olmasının, bir şeylerin dört bir yana Diyarbakır’dan yayılmakta olduğunu görün, anlayın ve lütfen kabullenin.

Selam ve dualarla.

Bu yazı toplam 247 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar