Dev Doğalgaz Anlaşması

Dev Doğalgaz Anlaşması

Türkiye, ABD’nin karşı çıktığı İran’ın Güney Pars havzasında doğalgaz arama çalışmalarına gelecek ay başlıyor

Türkiye, ABD'nin karşı çıktığı İran'ın Güney Pars havzasında doğalgaz arama çalışmalarına gelecek ay başlıyor. 4 milyar dolara malolacak proje kapsamında TPAO, çıkarılacak gazı Avrupa'ya da satacak

ABD'nin karşı çıktığı Türkiye ile İran arasında, İran'ın Güney Pars havzasında Türkiye'nin doğalgaz aramasına yönelik proje hayata geçiriliyor. ABD, İran'a bir doğalgaz kaynağı ve geçiş ülkesi olarak güvenmenin akıllıca olmayacağı görüşünü savunurken, Enerji Bakanı Taner Yıldız, İran'ın Güney Pars havzasında doğalgaz arama çalışmalarının kasım ayının ilk ya da ikinci haftasında başlamış olacağını açıkladı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İran ziyaretine eşlik eden Yıldız, İran ile Güney Pars sahasından doğalgaz çıkarılmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: "İran'a bu sahanın geliştirilmesi için dört yıl yatırım yapılacak. Sürenin dolmasıyla elde edilecek gaz Avrupa'ya satılabilecek. Güney Pars havzasında TPAO ile arama çalışması yapılacak. Çalışmalara kasım ayının ilk ya da ikinci haftasında başlacağız."

TÜRKİYE ÜZERİNDEN SATILACAK

Anlaşma ile buradan çıkacak doğalgazın pazarlanmasının söz konusu olacağını anlatan Yıldız, Türkiye'nin pazarlama ve ticaret hakkının doğacağını söyledi. Yıldız "Doğalgazın en az yarısı Türkiye'de ya da Türkiye üzerinden pazarlanacak. 35 milyar metreküp gaz çıkarılması öngörülüyor. Al ya da öde modelinden biraz daha farklı olduğunu söyleyebiliriz" dedi. Yıldız, Güney Pars havzasındaki çalışmanın 4 milyar doların üzerinde bir rakama mal olabileceğini bildirdi. İran'ın petrol ve doğalgaz kaynakları açısından zengin bir ülke olduğunu hatırlatan Yıldız ''Buranın modeline göre çerçeve anlaşması geliştiriyoruz. İnşallah yarın (bugün) bunu imzalayacağız'' dedi.

AZERİLER İLE GÖRÜŞME SÜRÜYOR

"Azerbaycan ile doğalgaz konusunda görüşmelerimiz sürüyor" diyen Yıldız, bir anlaşmaya varılabileceğini umduklarını da ifade etti. Yıldız "Nisan 2008'den sonraki dönem için Azerbaycan tarafına geri ödeme yapılması söz konusu olabilir" diye konuştu.

Erdoğan: İran'ın nükleeri barış amaçlı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın nükleer enerji çalışmasının barış amaçlı, insani amaçlı bir çalışma olduğunu söyledi. Erdoğan, dün resmi ziyarette bulunmak amacıyla gittiği İran'da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştü. Görüşme sonrası bir açıklama yapan Erdoğan, nükleer enerji konusunun gündeme geldiğini söyleyerek "Cenevre görüşmesinde İran ortaya samimi bir tablo ortaya koydu. Burada 'ortak bir konsensüs oluşturalım, çalışalım, bu konsensüs çerçevesinde de süreci işletelim' yaklaşımı sözkonusu"dedi.

ORTAK PARAYLA TİCARET

Türkiye-İran İş Forumu'nda da konuşan Erdoğan, ulusal paraya geçiş noktasında, ortak paraya geçiş noktasındaki adımın önemli olduğuna belirtti. Başbakan Erdoğan "Biz bunun yasasını düzenledik ve çıkardık, İran'da da hallolduğuna göre ne duruyoruz?" dedi.