Dersim Katliamı'nda Önemli Gelişme

Dersim Katliamı'nda Önemli Gelişme

Tunceli Valiliği, Dersim katliamı sonrası hayatta olan mağdurlara ulaşmak için başlattığı çalışma sonucunda, 649 kişinin öldürüldüğünün belgesine ulaştı. ...

TBMM'de Dersim katliamı ve sonrasında yaşanan hukuksuzluklardan kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesi taleplerini içeren dilekçeler konusunda alt komisyon kurulma kararı alınmıştı. Kararın ardından, Tunceli Valiliği hayatta olan mağdurlara ulaşmak için çalışma başlattı. Valilik, 7 ilçe kaymakam ve muhtarlıklara resmi bir yazı ile Dersim olaylarına tanık olmuş ve hali hazırda ilde yaşayan mağdurların tespit edilerek iletişim bilgilerinin alınarak valiliğe bildirilmesini istedi. Bu yönde de çalışma başlatan Hozat Kaymakamlığı, Tunceli Valiliği'ne Dersim olayları sırasında 649 kişinin öldürüldüğü yönünde bir belge ulaştırdı.

TBMM Dilekçe Komisyonun Dersim olayları ve sonrasında yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi yönündeki talepleri gündeme alarak Tunceli Valiliği'ne taleplerde bulunduğunu dile getiren Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, "Dersim olaylarında mağdur olanların ve dilekçe verenlerin yaşayıp yaşamadıkları ve ilde oturup oturmadıkları ile ilgili bir bilgi talep ediliyor. Bununla ilgili yerinde tespit amacıyla mağduriyetlerle ilgisi olanların isimleri ve mağduriyete tanık olmuş kişilerin isimleri ve belgeler isteniyor." dedi.

VALİ TAŞKESEN: DEVLETİMİZ GEÇMİŞİ İLE YÜZLEŞİYOR

Vali Taşkesen, sözlerine şöyle devam etti: "Dersim olayları ve sonrasında yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi ve tespit edilmesi amacıyla biz de 11 Mayıs 2012 tarihinde bununla ilgili köy muhtarlıkları, kaymakamlıklar ve mahalle muhtarlıklarına yazılar yazdık. Bununla ilgili diğer kaymakamlıklarımız tüm bilgileri Ankara Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne gönderdi. Yalnız, Hozat ilçesinde belgeler gönderilmekle beraber 1938 harekatında öldüğü kabul edilen 649 kişiye ait ölüm kağıdı belgesini bulabildik. Bunu da ilgili yerlere göndereceğiz."

Meclis Dilekçe Komisyonu'nun konu ile ilgili başka bir çalışmasının olduğunu da belirten Vali Taşkesen, "1934-35 İskan Kanunu'na göre yaklaşık 32 ilde yapılan nüfus sevklerinde o dönemde sevk edilen vatandaşlarımızın burada kalan malları ve daha sonra dönme iradesi gösterip ilimize dönenlerin gittikleri yerlerde tahsis edilen arazileri ile ilgili bilgi ve belge talep edilmektedir. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

1938 Dersim olaylarında mağdur olan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi ile ilgili başlatılan çalışmaları önemli bulduğunu söyleyen Vali Taşkesen, "Artık devletimiz geçmiş ile yüzleşerek ilerleme cesaretini göstermektedir. Bu yapılan çalışmalarda mağduriyetlerin giderilmesi yanında böyle bir kararlılıkla böyle bir politikayı göstermektedir." ifadesini kullandı.