Darbeci general 17 gündür açlık grevinde

Darbeci general 17 gündür açlık grevinde

Gürcistan'da darbe organize etmekle suçlanan Gürcistan Ulusal Muhafız Birliği eski Komutanı General Koba Kobaladze'nin 17 gündür açlık grevinde bulunduğu açıklandı.

Kobaladze'nin avukatı Gela Nikolaişvili Rus Ria Novosti ajansına yaptığı açıklamada, açlık grevine rağmen Gürcü generalin kendini iyi hissettiğini belirtti. Avukat, "Kobaladze iri ve güçlü bir vücut yapısı var. Yakalanmadan önce 165 kilogramdı. Şimdiye kadar 20 kilogram verdi." dedi. Avukat Nikolaişvili, Kobaladze'nin kendisine yönelik suçlamaları redettiğini kaydetti. Nikolaişvili, "Kobaladze açlık grevi yapmakla protesto eyleminde bulunuyor. Generale göre bu tutuklama yasal değil." şeklinde konuştu.

Gürcü general, Gürcistan Ceza Kanunu 315. maddesi (komplo veya ayaklanma) gereği suçlanıyor. Kobaladze 5 Mayıs'ta Tiflis yakınlarında Muhrovani askeri üssünde çıkan ayaklanmayı organize ettiği iddiasıyla gözaltına alındığı bildiriliyor.

Gözaltı sayısı 33'e yükseldi

Gürcistan Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı Givi Targamadze, dün yaptığı açıklamada Muhrovani ayaklanmasıyla ilgili 33 kişinin tutuklandığını ve bir kişinin özel operasyon sırasında öldürüldüğünü ifade etti. Targamadze, bir kişinin serbest bırakıldığını, 33 kişinin ise göz altında bulunduğunu, bunlardan 12'sinin sivil, geri kalan 20 kişinin ise asker olduğunu belirtti.

Gürcü Rustavi-2 televizyon kanalına özel konuşan Targamadze, "Göz altına alınanların sayısı artabilir, ayaklanmayla ilgili soruşturma ilginç bir noktaya ulaşıyor." dedi. Muhrovani ayaklanmasını "tiyatro" diye değerlendiren muhalefeti sert eleştiren Gürcü parlamenter, "Belirtmek istiyorum ki, ayaklanmanın amacı en az ülkeyi istikrarsızlaştırmak, en çok ise Rus işgalci birliklerinin Gürcistan topraklarına girmesini sağlamak idi." dedi.

Targamadze'nin iddiasına göre, ayaklanmayı organize edenlerin arasında Rusya'nın St.Petersburg kentinde yaşayan Gürcü kökenli işadamı Aleksandr Ebralidze, mafya babası Tariel Oninai ve daha önce yolsuzlukla suçlanan işadamı Bondo Şalikiani gibi isimler yer alıyor.