Dar Al Janub

Afro-Amerikalı yazar ve akademisyen Greg Thomas, geçen ay Viyana Üniversitesi Afrika Araştırmaları Enstitüsü'nde “anti kolonyalist teorisyen” Frantz Fanon'un entelektüel mirası üzerine bir konferans verdi.

Sırada, 1960'lı yılların ABD'sinde fırtına gibi esen Kara Panter Partisi'nin (Black Panther Party) liderlerinden ve Kara Kurtuluş Ordusu'nun (Black Liberation Army) kurucularından Dhoruba Bin Wahad var.

Dhoruba Bin Wahad nasipse bu ayın 21'inde ve 22'sinde söz konusu enstitü bünyesinde yapacağı konuşmalarla devrimci mücadelede edindiği tecrübeleri paylaşacak.

Avusturya Üniversite Öğrencileri Birliği Viyana Üniversitesi Şubesi, Yahudi Avusturyalı Öğrenciler Birliği ve Antisemitizmi Boykot Teşkilatı, bu etkinlikleri hararetle protesto ediyor.

Greg Thomas'ın konuşturulmaması için çok uğraştılar ama başarılı olamadılar; şimdi varlarını yoklarını ortaya koyarak Dhoruba Bin Wahad'ın konuşmasını engellemeye çalışıyorlar.

Esasen Greg Thomas ve Dhoruba Bin Wahad'la bir dertleri yokmuş; bu etkinliklerin organizatörleri arasında yer alan Dar Al Janub Derneği'neymiş tepkileri; bu dernek, “Boykot, Tecrit ve Yaptırım” (Boycott, Divestment, Sanctions, kısaca BDS) hareketine destek veriyormuş, dolayısıyla Yahudi düşmanıymış… Öyle diyorlar.

BDS hareketi Yahudi milletine değil işgalci İsrail'e müeyyide uygulamayı savunuyor ve bu hareketin destekçileri arasında Yahudiler de bulunuyor… Gene de öyle diyorlar işte.

Alâkaya böylece çay demleyerek, Viyana Üniversitesi Afrika Araştırmaları Enstitüsü'nden bu programın iptalini talep ediyor, programda ısrar eden enstitüyü ‘yola getirmek' için kamuoyu oluşturuyorlar.

***

İlginçtir; ‘Madem bu işin içinde Dar Al Janub var, öyleyse bu iş olmasın' diyenlerin başını çeken Avusturya Üniversite Öğrencileri Birliği Viyana Üniversitesi Şubesi'nin yönetimi sosyalist, komünist ve “Yeşil” hareketlerin kontrolünde.

Filistin halkının emperyalizmle mücadelesine destek verenleri tu kaka eden devrimciler!

Neymiş?

Dar Al Janub'la işbirliği yapan Viyana Üniversitesi Afrika Araştırmaları Enstitüsü “nefret ve hoşgörüsüzlüğe” hizmet ediyormuş!

Demek ki Siyonist işgal sevgi ve hoşgörüye hizmet ediyor!

***

Sene 2002…

İsrail ordusunun Cenin'deki mülteci kampına saldırıp çok sayıda Filistinliyi katlettiği günler…

Avusturyalı bir grup solcu öğrenci, Viyana'da İsrail'e lanet ve İntifada'ya destek eylemleri düzenliyor.

Bu eylemlere Filistin ve başka Arap ülkelerinden öğrenciler ile Türkiyeli öğrenciler de katılıyor.

Sene 2003…

Daha evvel Filistin için bir araya gelip tanışan gençler bu sefer Irak'ın işgalini protesto etmek için buluşuyor ve anti emperyalist yoldaşlıklarını pekiştiriyor.

-Beraber bir dernek mi kursak, ne yapsak?

-İyi olur.

-İsmi ne olsun?

-Irkçılık Karşıtı ve Barışçı Siyaset Yanlısı İnisiyatif Derneği (Verein für antirassistische und friedenspolitische Initiative). Bununla beraber Dar Al Janub ismini de kullanalım.

Kurucuların çoğu Avusturyalı, ama “güney ülkeleri”nin çocuklarına jest olsun diye bizzat onlar teklif etmiş -Arapça- Dar Al Janub (Dârulcenûb, yani Güney Evi veya Güney Yurdu) ismini.

Şık bir jest.

***

Evvelki gün telefonda Dar Al Janub yöneticilerinden Marcus Scholz'a “Son durum nedir? Dhoruba orada konuşabilecek mi?” diye sordum.

Dedi ki: “Dhoruba'yı burada yüzde yüz konuşturacağız. Bizi ancak bir tsunami durdurabilir.”

Neyse ki Avusturya'nın denize kıyısı yok.

 

Bu yazı toplam 1035 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar