Dağıstan Annelerine Senaryo

Dağıstan Annelerine Senaryo

Göstermelik hücreler ve uyduruk tutuklu listeleri.

- Dağıstan’da çocukları kaçırılan anneler, kayıpların götürüldüğüne inandıkları Çeçenya’da iz sürüyor. Kısa bir süre önce Mahaçkale’de açlık grevine başlayan Dağıstan Anneleri, çocuklarını bulabilmek için Çeçenya’nın kapısını çaldı. Ancak kendileri için hazırlanmış ‘sterilize edilmiş’ hücreler ve tutuklu listelerinden oluşan özel bir senaryo dışında bir şey bulamadılar.

Çeçenya’ya giden 13 anneden biri olan Svetlana İsayeva, Çeçen yönetiminin ziyarette kendilerini nasıl akladığını şu sözlerle aktardı:


"Rusya Sivil Meclisi’nden zaten bir şey beklemiyorduk, bize yeni bir şey açıklayamayacaklarını biliyorduk. Caharkale savcısı bizi karşıladı, dinledi ve bizi dinlemesi için geçici hapishaneler müdürünü davet etti. Daha sonra onunla beraber hücreleri görmek ve bu hapishanelere gelenlerin kayıtlarının bulunduğu belgeleri görmek için gittik. Dosyaları inceledik, isimleri bulamadık. Tabi ki yasadışı olarak kaçırılanların belgelerde ismi olmayacaktı. Daha sonra hücreler gösterildi. Onlardan ikisi boştu. Ancak izler kısa bir süre öncesine kadar orada insanların olduğunu gösteriyordu: Çikolata atıkları, eşyalar vs. Bizim için özel hazırlanmış gibiydiler. Sanki kısa süre önce birileri oradaydı. Hücreler yeni badana yapılmıştı. Tutuklular genellikle isimlerini duvarlara yazıyor, bu hücrelerde ise badana çok yeniydi. İşkencelere dayanamayarak aklını yitirenlerin olduğu söyleniyor, bundan dolayı psikiyatri merkezini de aramak istedik. Ancak savcı reddetti, hazırlanamadı herhalde. Elbette yetiştiremediler. Bizim gelişimize kadar ancak hapishaneyi hazırlayabildi.”



Tabi anneler gayri resmi kanallardan birtakım acı haberler edinmeyi de başardı. Svetlana’ya göre bu bilgiler şöyle: Çeçenya'nın Nogay-Yurt bölgesinde sekiz cesedin bulundu ve defnedildi. Nisan ve mayısta kaybolan dokuz kişiden dördünün bulundu. Ormana bırakılan iki genç sağ kalmayı başardı. Üçüncü bir genç ise ormanda ölü bulundu. Bir genç kız ciddi sinir krizi ile hastanede tutulduğunu kaydetti.

Anneler 3 Ağustos’ta Mahaçkale'de kaçırılma olaylarını protesto amacıyla miting yapmış ve Devlet Başkanı Mukhu Aliyev tarafından kabul edilinceye dek açlık grevi ilan etmişti.

Ajasnkafkas