Çin'den Trump'a Uyarı: İran Nükleer Anlaşmasına Dokunma!

Çin'den Trump'a Uyarı: İran Nükleer Anlaşmasına Dokunma!

ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump ve kabinesindeki generallerin 'nükleer anlaşmanın iptallerine' dair açıklamalarına Çin'den uyarı geldi.

Yeni başkan Donald Trump ve kabinesinde İran ile nükleer anlaşmanın iptal edilmesi gerektiğine dair açıklamalar endişeyle izleniyor. Çinli yetkililer konuyla ilgili bir açıklama yaparak, "İran ile imzalanan nükleer anlaşma ülkelerin iç koşullarından etkilenmemeli" ifadelerini kullandı.
Timesofİsrael'in haberine göre, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, "Nükleer anlaşma tüm tarafların ortak sorumluluğu ve görevidir. Ülkelerin iç sorunlarından kaynaklanan sebeplerle, anlaşmada kimse değişikliğe gidemez" ifadesine vurgu yaptı.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Trump ve kabinesindeki generallerin 'nükleer anlaşmanın iptali'ne dair sinyallerine tepki göstermişti. Ruhani, anlaşmanın bozulmasına izin vermeyeceklerini söylemişti.
ABD YAPTIRIMLARLA ANLAŞMAYI İHLAL EDİYOR
ABD'de Temsilciler Meclisi‘nin ardından Senato da İran‘a yönelik yaptırımların 10 yıl daha uzatılmasını onaylamıştı. İran'dan Senato kararına tepki geçikmemişti. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Amerikan Senatosu'nun bu kararının 10 yılı aşkın bir süredir sürdürülen müzakerelerin ardından 2015 yılında İslam Cumhuriyeti ile Altılar Grubu arasında imzalanan tarihi nükleer anlaşmanın çiğnenmesi anlamına geldiği vurgulanmıştı.
RESMİ MÜZAKERELER 2 YIL SÜRMÜŞTÜ
İran'la imzalanan nükleer anlaşma, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin'in yanı sıra Almanya'nın, İran'la iki yıl süren müzakerelerin ardından 14 Temmuz 2015'te imzalanmıştı.