Cezayir Afrika Birliğinde Gözlemci  Olan İsrail'i İstemiyor

Cezayir Afrika Birliğinde Gözlemci Olan İsrail'i İstemiyor

Cezayir, "İsrail"in Afrika Birliği'ndeki gözlemci statüsünü kaldırmaya çalışıyor

TERCĞMEHABER /TEVHİDHABER

Cezayir medya kaynakları, Afrika Birliği'nin gözlemci üyesi statüsünün "İsrail"den geri çekilmesi konusunun, örgütün Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki merkezinde gerçekleştirilecek olağan Afrika zirvesinin gündeminde yer alacağını ortaya koydu.

Kaynaklar, "Siyonist oluşum, önümüzdeki oturumda kendisini Afrika Birliği'nin gözlemci üyesi olarak kabul etmeleri için kahverengi kıta ülkelerine baskı yapıyor."

Cezayir gazetesi Al-Shorouk, Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra'nın Güney Afrika ziyaretinin, bugün ve yarın Afrika Birliği Yürütme Konseyi'nin yeni bir oturumundan önce yapılacak olan bu zirvenin hazırlıklarının bir parçası olduğunu bildirdi.

Temmuz 2021'de İsrail'e resmi olarak Afrika Birliği'nin gözlemci üyesi statüsü verildi . İsrail'in Etiyopya Büyükelçisi Alili Admasu, örgütün Addis Ababa'daki merkezinde Birlik Komisyonu başkanı Musa Faki Mahamat'a "Afrika Birliği gözlemcisi" olarak itimatnamesini sundu.

Geçen Ağustos ayının başında, Komor Cumhuriyeti'ne ek olarak Cezayir, Tunus, Mısır, Libya ve Moritanya, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı'nın "İsrail"in " gözlemci bir üyesi olarak kabul etmesine resmen itiraz ettiler.

Bunun üzerine Afrika Birliği geçen yıl oybirliğiyle "İsrail"e örgütte gözlemci statüsü verilmesi kararını askıya aldı ve konuyu incelemek üzere Cezayir Devlet Başkanı Abdelmadjid Tebboune de dahil olmak üzere 7 devlet başkanından oluşan bir komite kurdu .

Kaynak:Haber Kaynağı