Çerkezlerden 'Soykırım Protestosu'

Çerkezlerden 'Soykırım Protestosu'

Protestoya zehirlenerek öldürülmek istenen ve ardından Amerika'ya iltica eden gazeteci ve insan hakları savunucusu Fatima Tlisova'nın da katıldı.

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katıldığı bir etkinlikte ön plana çıkarılan sözde soykırım Çerkezler'in tepkisiyle karşılandı. Kuzey Kafkasya'nın gönüllü olarak Rusya'ya katılmasının 450. yıl dönümü kutlamaları nedeniyle Kremlin'de düzenlenen ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in de bir konuşma yaptığı toplantı, "Kuzey Kafkasya Platformu" adı altında birleşen çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca dünyanın çeşitli merkezlerinde protesto edildi.

Geçen yıl zehirlenerek öldürülmek istenen ve ardından Rusya'dan Amerika'ya iltica eden gazeteci ve insan hakları savunucusu Fatima Tlisova'nın da katıldığı gösteri, Birleşmiş Milletler Binası ve Rusya Konsolosluğu'nun önünde düzenleni.

Gösterinin Türkiye ayağı ise İstiklal Caddesi'nde bulunan Rusya Konsolosluğu'nda yapıldı. Gönüllü katılımı reddeden grup, Çerkez soykırımı ve Soçi Olimpiyatları'nı kınadı.

Öte yandan 19 yüzyılda Çarlık Rusyası ile yaşanılan savaş sonrası Kuzey Kafkasya halkları, nüfusunun yüzde 95'ini soykırım ve zorunlu göçten oluşan etnik temizlik ile kaybetmişti.

Toplu katliamların gerçekleştiği ve toplu mezarların bulunduğu Soçi Kbaada vadisinde 2014 Kış Olimpiyatları için hazırlıklarını sürdürüyor.

Etnik temizlik sonucu hayatta kalanlardan 800 bin Kuzey Kafkasyalı, Osmanlı İmparatorluğu'na göç etmişti. Şu an Türkiye'de yaşayan göçmen grup, bugün Çerkezler olarak biliniyor.

Bu arada Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Duma, 2005 yılında Ermeni soykırımı iddialarını tanımıştı.