Cemaat-i İslami : Türkiye Bize Destek Çıkmalı

Cemaat-i İslami : Türkiye Bize Destek Çıkmalı

Pakistan Cemaat-i İslami Genel Başkan Vekili Abdurreşit Turabi, İsrail'in bölgelerinde Hindistan'a silah ve lojistik sağladığı belirtti.

Pakistan Cemaat-i İslami Genel Başkan Vekili Abdurreşit Turabi, Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın 'İslam Birliği'nin tesisi için başlatmış olduğu Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi'nde Milli Gazete'den Muhammed Özdemir'in sorularını cevapladı. Turabi, ümmetin sorunlarını işaret ederek çözüm önerilerini gündeme taşıdı. 


Turabi, “Bizim coğrafyamız ise bu İsrail’e ve Hindistan’a bırakılmış. İsrail, Hindistan’a silah ve lojistik sağlamakla kalmıyor. Keşmir’de, birçok İsrailli ajan cirit atmakta ve fiziksel görev yapmaktadır. Bu şeytan işbirliğini çökertmek biz Müslümanların en öncelikli ödevidir. Bunu yerine getirmek için de ESAM’ın düzenlediği gibi kongreler, D-8 gibi birliklere ihtiyacımız vardır.” dedi.


Sayın Başkanım, Keşmir’de son durum nedir ve Keşmir halkı ne istiyor?


- Keşmir bildiğiniz üzere çok komplike bir bölgede bulunmaktadır. Tarihi ile bağlantılı olması hasebiyle birçok sıkıntıyıda beraberinde yaşıyor. Keşmir halkının kendi geleceğine karar verme yetkisi kendi ellerinde olmasına rağmen, bölgedeki işgalci güçlerin gölgesinde adeta bir kafeste yaşıyorlar. Keşmir halkını özgürlüğünden eden en büyük işgalci güç ise Hindistan’dır. 700,000 askeri ile bizim topraklarımızı işgal ediyorlar. Geçtiğimiz 70 yıl içinde neredeyse yarım milyon Keşmirli kardeşimiz bu işgal ordusu tarafından şehit edildi. Yaklaşık 2 milyon Keşmirli ise topraklarından edilerek çevre ülkelere (Pakistan, Hindistan, Bangladeş) göçe zorlanarak, demografik yapısında değişimler meydana getirildi. Tüm bu zulümlere rağmen Keşmir halkı boyun eğmedi. Tek bir cephede toplanarak özgürlükleri için mücadele ediyorlar. Üzülerek ifade etmeliyim ki, Keşmir yeterince İslam aleminin gündemine yerleşmiyor. Keşmirliler mücadelelerinde yalnız kalıyorlar. Bizim ümmetten beklentimiz çok yüksek seviyededir. Zaten günümüzde en çok ihtiyacımız olan da bir olmaktır. Keşmir’de Müslümanlar Pakistan ile birleşmek istiyor. Gayrimüslümler ise işgalci Hindistan ile birlikte olmak istiyorlar. Tabi Keşmir’in kendi geleceğine karar vermesi gerektiğine inanan Müslüman kardeşlerimizin bazıları ise Keşmir’in özgür bir ülke olması gerektiğine inanıyorlar. Genel olarak Müslümanlar içinde Keşmir’den bir avuç toprağın bile Hindistan’a bırakılmasına kimse razı gelmez.


PAKİSTAN VE KEŞMİR AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ


- Efendim biliyorsunuz, yakın zamanda Pakistan’da seçimlere yapıldı ve yeni bir hükümet, yönetime geçti. Yeni yönetim, Keşmir ile alakalı nasıl bir siyaset izliyor?


- Pakistan kendisini Keşmir’e adamıştır. Yeni gelen yönetim de bu yolu benimseyecektir. Pakistan ve Keşmir ayrı düşünülemez. Nasıl ki Türkiye Cumhuriyeti kendisini Kıbrıs’a adamış ise Pakistan-Keşmir için aynı durum geçerlidir. Pakistan’da ki politik partiler, halk, STK’lar Keşmir ile birliktedir. Kısaca Keşmir, Pakistan için çok hassas ve zayıf noktasıdır diyebilirim. Hükümet değişsin veya değişmesin, Hindistan-Pakistan arasında bir dostluk ortamı, Keşmir sorunu çözülene dek oluşmayacaktır.


- Efendim, son zamanlarda Netanyahu-Modi arkadaşlığına iyice şahit olmaya başladık. Bölgede yeni bir proje mi tasarlanıyor?


 - Uzak Doğu’da, genel olarak Asya’da yaşanan zulümlerin asıl kaynağı İsrail ve işbirlikçileridir. Hindistan, Uzak Doğu ve Asya’nın İsrail’idir. Bu bölgede yaşanan drama ve zulme yakından bakacak olursak İsrail-Hindistan işbirliğine şahitlik etmiş oluruz. Amerika dünya çapında zulüm uyguluyor, bazı yerlerde maşalar kullanıyor. Bizim coğrafyamız ise bu İsrail’e ve Hindistan’a bırakılmış. İsrail, Hindistan’a silah ve lojistik sağlamakla kalmıyor. Keşmir’de, birçok İsrailli ajan cirit atmakta ve fiziksel görev yapmaktadır. Bu şeytan işbirliğini çökertmek biz Müslümanların en öncelikli ödevidir. Bunu yerine getirmek için de ESAM’ın düzenlediği gibi kongreler, D-8 gibi birliklere ihtiyacımız vardır.


TÜRKİYE BİZE DAHA ÇOK DESTEK ÇIKMALIDIR


Başkanım, Türk halkı ve Türk hükümeti hakkında neler söylemek istersiniz?


- Biz Türk halkının her zaman mazlumların yanında yer aldığını, desteklediğini biliyor ve şahit oluyoruz. Bu konuda Türk halkına teşekkür ediyoruz. Yönetimsel anlamda Türkiye bizi politik olarak destekliyor. Yaşanan zulme ve acıya ses veriyor. Öyle zannediyorum ki, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dönem başkanı olarak Türkiye’nin bize daha çok destek çıkmalıdır.


ÜMMET MESELELERİ BURADA TARTIŞILABİLİYOR


Başkanım ESAM tarafından düzenlenen Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi’ni nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu kongrenin Müslüman ülkeler için öneminden biraz bahseder misiniz?


- ESAM kongrelerini çok önemli buluyorum. İslam ülkelerinden ve diğer ülkelerden gelen Müslümanlar burada Filistin davası, Keşmir sorunu, Libya, Mısır, Lübnan, Irak, Suriye, Yemen,  başta olmak üzere Ümmet meselelerini münazara, münakaşa ve mütala ederek bir fikir ortamı oluşturup ortak bir duruşa sahip oluyorlar. Bana göre burası İslam İşbirliği Teşkilatı’nın küçük bir versiyonudur. Arada ki tek fark ise burada gerçek bir ruh var. Burada ki ortam kardeşçe ve çok sıcak. Her türlü Ümmet meseleleri burada tartışılabiliyor. Kendimden örnek verecek olursam, buraya gelip işgalci Hindistan ordusunun Keşmir’e uyguladığı zulmü burada dünyaya duyurabiliyor ve destek talep edebiliyorum.