Bu Suları İçmeyin

Bu Suları İçmeyin

İçilmesi tehlikeli olan su markaları açıklandı

Bursa Teknik Üniversitesi’nden 4 akademisyenin gerçekleştirdiği "Ambalajlı İçme Suyu Örneklerinde Ağır Metal Analizi ve Risk Değerlendirmesi" başlıklı analiz çalışması kapsamında 43 farklı markanın içme suyu örneği üzerinde 16 farklı ağır metalin analiz işlemi gerçekleştirildi. Su örnekleri içerisinde tespit edilen en yüksek ağır metal konsantrasyonları, baryum, kurşun, stronsiyum olurken markaların ismi açıklanmadı.

 

Sularla ilgili açılanan veriler sonrası vatandaşlar hangi suyun tehlikeli olduğunu araştırmaya başladı.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi ambalajlı su raporu hazırlayarak markaları puanlandırdı. Rapora göre 100 tam puan alan firma yok.

Üç kategoride en yüksek puan firmalar ise şöyle:

-Doğal mineral kaynak suyu: 82.73 puanla Buzdağı su
-Doğal kaynak suyu: 62.80 puanla Fuska su
-İçme suyu: 4.22 puanla Erpınar su

 


Ambalajlı sular raporundaki verilerle ilgili hiçbir firmadan açıklama yapılmadı.


Eksi puan alan firmalar

Piyasada güvenilir olarak bilinen ve en çok satılan sular arasında yer alan Damla, Nestle, Erikli ve Sırmakeş'in eksi puan aldığı ve oranının çok yüksek olduğu iddia ediliyor.

Damla su: Eksi 2 bin 267.34

Nestle Pure Life: Eksi 2 bin 423.14

Erikli: Eksi 2 bin 501.62

Sırmakeş: Eksi 2 bin 597.49

Danone Hayat, Hamidiye Şifa, Hayat, Pınar Yaşam Pınarım, Aqualife, Turkuaz firmalarının ise veri erişimine izin vermediği iddia edildi. Raporda bu firmalar ile ilgili, "Verileri yer almayan, analiz raporlarına ulaşılamayan veya vermekten imtina eden firmalar" ifadelerine yer verildi

Kaynak: Yeni Şafak: